Degustăm cu Denis CURRY PAKISTANEZ din miel la Mâncurry din Timișoara

1291

După un periplu prin toată ţara am revenit la Timişoara şi mi-era pofta de mâncare indiană. Ei bine la acest capitol urbea de pe Bega nu stă prea bine şi nu avem multe restaurante cu acest specific. Am găsit totuşi un local indiano-pakistanez, numit Mâncurry, mai bine zis un stand, o gheretă dintr-o zonă ceva mai industrială a oraşului, zona Fabric. Acesta este un cartier istoric, iar numele sau vine de la fabricile care s-au construit aici încă de la apariţia sa. Fabricul îşi începea existenţa în 1718, atunci când o parte din populaţia de origini sârbeşti din cartierul Palanca Mare s-a mutat aici.

O mare fabrică de bere avea să fie ridicată aici, dar şi multe poduri şi mori. Predominau în zonă bresle ale cizmarilor, papucarilor, cojocarilor. Reperele din zona include Fabrica de Bere, Sinagoga din Fabric, Biserica Sfântul Gheorghe, Podul Decebal şi Băile Neptun.

Încă din logo-ul restaurantului ni se promit atât gusturi indiene, cât şi pakistaneze. E un soi de food truck care ar fi bine primit la un festival street food. Ai şi nişte scaune mai minimaliste lângă şi o terasă pietruită, un fel de proto Berăria H, la un nivel mai light. Am avut şi un mic companion, o pisică neagră care ne-a însoţit la degustare.

Mâncare

Am luat un curry cu miel şi am primit şi lipie. Lipia e făcut a în casă, un pic mai rumenita decât le-ar plăcea unora. Personal apreciez acea arsură, acea aromă de fum, aerul de home made al lipiei. Îmi aminteşte de pâinea făcută la soba la bunica mea. E clar genial de întins în curry.

În curry am găsit orez basmati, smântână, carnea de miel, mărarul şi un ingredient incert, care părea a fi dovlecel. Se pare că erau şi cartofi în compoziţie, iar ei sunt super pufoşi. Orezul nu este condimentat, dar nu e nevoie, deoarece sosul de la curry e foarte înţepător, dar şi picant. O să îl agreeze şi cei care nu mănâncă foarte iute.

Am gătit şi noi o reţetă de curry, dar cu pui, apropo că tot suntem în temă. Revenind la degustare, mâncarea a fost savuroasă, ingredientele s-au îmbinat bine. Mielul este gătit cum trebuie, ceea ce e mare lucru. Partea faină e că dacă îl folosiţi în curry gustul acela pregnant de oaie, de miel nu se mai simte aşa intens ca la mâncărurile de Paşte, fiind acoperit de sosul de la curry.

Mielul nu e deloc aţos sau tare, e foarte fraged şi perfect îmbibat în sos. Suspectez că a fost marinat în vreun bait special pentru a fi aşa fraged şi aromat. E plăcut şi ca legumele nu distrag de la sos sau carne, ci le completează.

Povestea Mâncurry a început în 2014, odată cu cea a a SyndicatGourmet, doi prieteni care au combinat reţete locale şi asiatice. Din călătoriile lor în toată lumea au adus la noi ingrediente, preparate exotice. În meniu mai găsiţi curry indian de pui, curry de vinete cu naut, curry de dovleac cu naut, supa crema de usturoi, supa crema de dovleac, dar şi orez basmati la doar 5 lei şi orez prăjit cu pui, legume şi ou. Lipiile cu mirodenii sunt 7 lei şi la desert aveţi coconut burfi. Vara vă puteţi delecta cu ceai masalla rece.

Verdict

Îi dau nota 10 acestui curry, pe care am cheltuit 27 de lei. Este un preţ decent, având în vedere că am avut şi pâinicile plus orezul. E clar că te saturi lejer. La festivalurile precum Summer Well e posibil să dai mai mult pe curry şi să pleci nesătul. Am mâncat curry mai picant de atât e drept, după care mi-au curs lacrimi pe ambii obraji. Dar idealul ar fi să simţi toate aromele, nu doar picanteria, iar asta le iese celor de la Mâncurry. Lipiile sunt printre cele mai bune şi le-aş recomanda să facă şi unele cu usturoi şi alte arome.

🔴 COMENZI (Tazz, Glovo, Foodpanda, Takeaway, Bolt Food)
🟠 MAPS: https://goo.gl/maps/hm9awmru3nTrdyiS7
🟡 ADRESĂ: Splaiul Peneș Curcanul 4 – 5, Timișoara 300124