O cramă subacvatică din nordul Spaniei include peste 25.000 de sticle

0
1071

Conceptul de vinuri puse la învechit în medii inedite nu e deloc nou, ba chiar ştiu şi de o bere ţinută pe fundul Oceanului sau mării în butoaie de whisky. Ei bine de această dată aflăm că proprietarul unei crame din Spania a pus 25.000 de sticle de vin la învechit pe fundul mării.

Ideea i-a venit când a remarcat cât de bine vândute sunt băuturile recuperate după naufragii, din mări şi oceane. În general astfel de procedee se practică doar în cantităţi limitate, o duzină de sticle într-o cuşcă subacvatică, printre curenţi şi creaturi marine. Borja Saracho, proprietarul cramei a remarcat că multă lume care venea la crama sa din zona Plentzia preferă mereu varianta de vin care fusese scufundată o perioadă.

Ce se întâmplă după un astfel de procedeu? Vinul roşu devine uşor violet, iar vinul alb devine… verzui. Proiectul începea cu 12 ani în urmă, în urma unor cercetări, care au arătat că fiecare vin are nevoie de alte condiţii subacvtice. Un vin alb trebuie ţinut la „maturat” în mare timp de aproximativ 6 luni, iar cele roşii au nevoie de dublu, sau poate chiar mai mult, un an şi jumătate. Totul este luat în calcul: schimbări de presiune, temperatură, gravitaţie, mişcarea constantă provocată de apă şi fluctuaţiile de temperatură.

Cele 25.000+ sticle de vin mai sus menţionate sunt ţinute la o adâncime unde temperatura apei nu e niciodată sub 12 grade Celsius. E şi o idee inteligentă aici: mini cramele subacvatice sunt camuflate în recifuri artificiale pentru a nu fi victima vietăţilor marine. Apa care curge din râul Plentzia din zona menţine temperaturile între 12 şi 17 grade. Apă curată „spală” constant acele sticle.

O problemă o reprezintă totuşi furtunile puternice. „Crama” e la 20 de metri sub apă şi conţine 2000 de sticle de Syrah, 3000 de sticle de White Grenache şi 480 de sticle de Viognier.