Festivalurile pe bază de pomana porcului au debutat chiar de 1 decembrie şi vor culmina în perioada Ignatului. Până atunci aflăm că la Râmnicu Sărat are loc în acest weekend Festivalul „Pomana Porcului”, care va include preparate tradiţionale şi un concert din partea Irinei Loghin.
Buzoienii vor putea gusta cărnuri proaspete şi asista la obiceiuri de Crăciun. Autorităţile din Râmnicu Sărat organizează evenimentul sâmbătă şi duminică, pe platoul de lângă Primărie. Acolo participă fermieri din multiple zone ale ţării, promovând produsele din producţia proprie. Sarmalele şi pomana porcului sunt la loc de cinste. Organizatorii sunt Asociaţia Fermierilor cu Investiţii în Sectorul Suin, în parteneriat cu Primăria.
Pomana Porcului este o datină veche, care implică oferirea unei mese de mulţumire pentru participanţii la tăierea porcului într-o gospodărie. Participă de obicei rude, prieteni şi vecini, după ce gazdele au terminat treaba. După ce porcul a fost tăiat, carnea e sortată şi specialităţile pregătite, gazda îi invită pe participanţi la masă. Pomana Porcului se obţine prin prăjirea bucăţilor de carne, în special organe, dar şi slănină, falcă, coastă sau bucăţi de muşchi în grăsime.
Masa se ţine afară după spălarea şi curăţarea resturilor rezultate de pe urmă sacrificării animalului. Se mănâncă cârnaţi, caltaboş, tobă şi obiceiul este de a le consuma în picioare, cu rachiu de cazan sau ţuică pentru cinstirea porcului.