Dacă ai vedea o rulotă cu mâncare vopsită ca un chopper din Orange Counter Choppers, tu nu te-ai repezi să vezi despre ce e vorba? Ba bine că nu! Fix asta am făcut la Santa’s Food Truck Festival, care are loc în Parcul IOR până pe 26 decembrie şi unde veţi putea gusta pe lângă genialele clătite de la La Nu Ştiu Cine şi burgerii suculenţi de la Baz. Baz Street Burger este un van, un food truck care ar trebui să le fie familiar celor ce lucrează la birouri în zona SEMA Park.
După cum indică şi numele are legătură cu franciza ce include Baz Bistro & Lounge. Am mâncat burgeri de un kilogram la prima lor locaţie din Bucureşti, de pe Barbu Văcărescu, pe vremea când cipriotul Baz de la Master Chef gătea acolo. Din ce am înţeles nu ar mai avea legătură cu acest business acum. Baz Street Burger e genul de rulotă care a văzut multe la viaţa ei.
Ambianţa/ Servire
Are ceva zone din metal îndoite, pesemne luată la şuturi de câţiva punkişti beţi la concertele pe care le-a frecventat. Ar trebui să umble puţin la faţadă zic eu, mai ales că nici cele două obloane nu se ridică perfect. Nu sunt mare fan nici al faptului că nu vezi mare lucru la interior şi dacă nu eşti înalt chiar trebuie să lungeşti gâtul ca girafa să îi zici băiatului de la interior ce îţi pofteşte stomacul.
La interior decorul e spartan şi am remarcat că sosurile sunt deja pregătite. Pe de altă parte burgerii şi cartofii se fac pe loc, sau mă rog cartofii sunt şi ei probabil pregătiţi deja în vreo friteuză. Spun că burgerii se fac pe loc deoarece mi s-a dat un timp de aşteptare de 7-8 minute, deşi nu era nimeni la coadă, deci a fost nevoie de ceva pregătiri. Nu am avut neapărat o problemă cu asta, ba chiar mi-a plăcut să văd potolul asamblat.
În meniu se află 7 burgeri mari şi laţi, inclusiv unul vegetarian, un cheeseburger şi unul cu ou. Mi se pare bizar că meniurile includ doar cartofi şi sosuri, fără băuturi. Nu se supăra nimeni dacă primeam şi o cola la 1-2 lei în plus cât ar fi costat proprietarul de van. Cine vrea să afle cum e ambianţa la târgul din Parcul IOR ar face bine să îl viziteze pe seară. În timpul săptămânii ziua e pustiu, iar în weekend e ceva mişcare, dar am dat şi peste un nene beat care hărţuia lumea din siguranţa unei mese înţesate cu pahare. Nu chiar sexy când vrei să deguşti nişte burgeri.
Dar suntem aici să vorbim despre mâncare, nu despre momente de Caragiale.
Mâncare
Eu am luat to go un What A Baz, un Classic Burger la 25 lei şi un Dijon Burger, aka un Dirty Love Burger, la 27 lei. What a Baz-ul include o chiflă cu susan, carne de vită, sos de casă, castraveţi muraţi, salată, ceapă şi roşii şi vine la pachet cu cartofi skinny cheesy potatoes. Dijon-ul are tot vită şi chiflă cu susan, dar şi sos de casă, salată verde, castraveţi muraţi, roşii, brânză cheddar şi sos Dijon, cu bonusul binevenit al baconului crocant. Cartofii sunt tot skinny cheesy potatoes.
Simt nevoia să încep cu acei cheesy fries, probabil cei mai buni cartofi mâncaţi de mine cu un burger. Sunt acoperiţi cu brânză, nici cât să îi înece cum păţim cu nachos la unele restaurante, nici cât să fie o picătură de brânză îngropată sub cartofi. Au şi ierburi şi condimente, care parcă îi înnobilează dincolo de cartofii pai prăjiţi sinceri şi gălbui care sunt.
Burgerul Dijon a avut o chiflă pufoasă şi moale, poate mai moale decât am văzut la alte restaurante de burgeri. Sosurile oferite separat au fost unul de maioneză şi unul de ketchup, destul de standard aş zice. La burgerul Dijon m-a impresionat în primul rând baconul pus peste combinaţia de sosuri, care era cu adevărat bine prăjit spre crocant, aşa cum îmi place. Sosul Dijon m-a transportat în estul Franţei, în regiunea Burgundiei, de unde provine muştarul Dijon.
De-a lungul timpului am gustat o mie de sosuri toate numite Dijon şi singurul pe care l-am reţinut e cel marca Auchan, care îţi desfundă nasul, sinusurile, creierul şi proiecţia astrală. Aici avem un sos ceva mai discret la usturime şi o parte din mine ar vrea să zică faptul că aceste burger e prea acoperit cu sosuri şi prea zemos. Pe de altă parte faţă de un burger uscat parcă îl prefer aşa, numai că poate pică greu stomacelor sensibile.
Cum eu mănânc şi cuie şi un jamon întreg, nu am avut probleme. Păcat că s-a umezit şi înmuiat foarte mult chifla de la atâta sos totuşi. Gustul a fost impecabil, cu o vită well done premium, cu o gradaţie mai sus decât carnea gourmet de la Oro Toro şi fără afumătura de la Vivo. Îmi amintea de burgerii de la Hard Rock Cafe această carne. O veste bună e că avem şi legume din belşug, nu ca la McDonald’s unde uneori primeşti un sfert de foicică de salată, şi juma’ de felie de murătura pe burger.
Dacă gustul a fost bun, ei bine logistica a fost grea şi am avut nevoie de un pachet întreg de şerveţele pentru a scoate sosul din barbă şi de pe haine. Les sauce mon amis, les sauce! Noroc că a fost delicios, altfel…
Burgerul celălalt a fost definiţia burgerului clasic, practic la ce te gândeşti când auzi cuvântul burger. Un pic mai uscat decât cel Dijon, dar perfect echilibrat la ingrediente. Carnea era bine făcută spre puţin arsă la exterior, dar din fericire mie aşa îmi place şi nici măcar nu vă mint. Recunosc că de Crăciun cer mereu rudelor să îmi facă cârnaţii de casă carbonizaţi, negri, cenuşă dacă se poate şi probabl colonul o să mă dea în judecata la un moment dat.
Aici reţeta a fost ceva mai clasică şi am simţit gustul autentic de burger. În loc să te transporte în Burgundia te ducea fix în America, în curtea Casei Albe, la un grătărel cu Trump, iar în fantezia asta Trump purta bretele şi învârtea patty-urile de carne pe grătar, în vreme ce pedala pe uniciclu. Atenţie, carnea bine făcută poate provoca delir uneori.
Concluzii
Cert e că burgerii au fost excelenţi, peste nivelul la care te aştepţi de la un food truck şi asta se vede şi la preţ.
A fost „mâncare de restaurant” servită din food truck. Pot doar să recomand ceva mai puţin sos data viitoare, eventual sosuri mai variate date la pachet în cele două mici casolete şi un suc de 1 sau 2 lei nu a omorât pe nimeni la meniu. Pe viitor le recomand să bage şi ceva mai picant în meniu şi eventual să încerce şi vreo trăznaie cu peanut butter, pentru că aveau asta la restaurant sub numele de Elvis Burger.
Cartofii au fost excelenţi, carnea perfectă, chiflele moi şi cantitatea de legume excelent calibrată.
Preţuri şi localizare
Găsiţi acest van în Parcul IOR până pe 26 decembrie, lângă cel cu waffles şi cel Macke’s, între orele 12:00 şi 20:00. Îi mai găsiţi şi în SEMA Parc (de la 11:00 la 15:00), iar restaurantul Baz Bistro se află pe Bulevardul Tomis 49 în Constanţa, dar e unul şi în Predeal. Oferă şi livrări prin Oliviera.ro, FoodPanda.ro şi Caserola.ro
Iată preţurile:
What A Baz Classic Burger (meniu) – 25 lei
Dijon Burger (meniu) – 27 lei