Ce mâncau foştii preşedinţi ai României; Iată preferinţele culinare ale lui Iliescu, Băsescu şi Constantinescu

1492

Uneori interviurile cu cei mai respectaţi oameni din stat, oameni de cultură sau oameni cu funcţii înalte dezvăluie şi „ştiaţi ca-uri” interesante sau haioase. Un exemplu este dezbaterea gastronomică la care a participat recent Andrei Pleşu, dezvăluind preferinţele culinare ale foştilor preşedinţi ai României. Ca atare am aflat ce le plăcea şi ce preferau Traian Băsescu, Emil Constantinescu sau Ion Iliescu.

Andrei Pleşu a avut ocazia să fie în preajma acestor şefi de stat pe parcursul mandatelor lor şi ştie exact ce mirosuri emanau bucătăriile prezidenţiale. Spre exemplu pe vremea lui Iliescu trona tocătura şi se făceau multe chiftele, sarmale şi altele de gen, probabil şi ciorbă de perişoare sau tochitura din imaginea de mai sus. Aflăm apoi că Emil Constantinescu era „trist din punct de vedere alimentar”, acesta optând pentru friptura la tavă.

Modalitatea în care se servea preparatul nu era chiar cea mai arătoasă: o halcă de carne mare într-un sos maro. La şedinţele lungi CSAT cei prezenţi primeau sandwichuri, iar preşedintele de stat ţinea musai să i se aducă nectar de piersici şi biscuiţi. Un meniu cam copilăros, dacă mă întrebaţi pe mine.

În mod inedit, Băsescu rămâne o enigmă aici. Conform lui Andrei Pleşu acesta mânca „ca la popotă”, adică rapid şi pe fugă, nu îi plăcea stea la masă. Nu avea nici preferinţe şi nici preparate speciale. Celebrul eseist a amintit şi de o masă legendară şi diplomatică organizată de Yasser Arafat la Ramallah. Au fost invocate preparate suculente, precum berbec umplut, crap uriaş, boluri cu seminţe, verdeţuri şi baclava de brânză proaspăt scoasă din cuptor pe care curgea brânză moale.

Aflaţi mai multe detalii din declaraţiile de aici şi trebuie să spun că mă simt cam dezamăgit să văd că foştii şefi de stat erau aşa modeşti la preferinţele culinare. Nu tu filet mignon, nu tu foie gras…