Unul dintre cei mai celebri „bucătari televizaţi” din lume, Anthony Bourdain a încetat din viaţă pe 8 iunie. În vârstă de 61 de ani, personalitatea TV asociată CNN s-a sinucis, lăsând în urmă o colecţie de emisiuni de călătorie şi culinare care au făcut legendă.
Un chef talentat, un povestitor măiastru şi scriitor, Bourdain avea o pasiune şi o aviditate de a explora toate culturile de pe glob. Timp de aproape două decenii a fost pe ecranele noastre, purtându-ne prin bucătăriile din toată lumea. Bourdain se afla în Franţa, filmând un episod nou al seriei „Parts Unknown” Aceasta este o serie CNN, care are deja 11 sezoane în spate.
Este un „travel and food show”, care a debutat în 2013 şi are 93 de episoade până acum. Acest serial a câştigat 5 premii Emmy, 11 nominalizări pentru scenariu, mixaj, editare şi cinematografie, plus un premiu Peabody. Pe numele său complet Anthony Michael Bourdain, acest celebrity chef a fost numit chiar şi de titanii industriei culinare unul dintre cei mai influenţi bucătari din lume.
Imaginaţi-vă un soi de Gordon Ramsay mai blajin şi cu accent de New York şi veţi prinde ideea. Absolvent de Culinary Institute of America în 1978, Anthony a petrecut mulţi ani ca executive chef la Brasserie Les Halles. Printre cărţile sale best seller se numără „Kitchen Confidential: Adventures în the Culinary Underbelly”. Prima sa emisiune culinară şi de călătorii a fost „A Cook’s Tour”, care a avut 35 de episoade pe Food Network.
Au urmat programele TV „Anthony Bourdain: No Reservations”, „The Layover” şi „Parts Unknown”. Chef-ul a promovat mereu valorile bucătăriei tradtionale, a „mâncării ţărăneşti”, punând mare accent pe organele animalelor care erau aruncate în unele bucătarii şi nu erau savurate de gurmanzii din SUA în secolul 21. Devenise foarte pasionat de street food-ul asiatic, oriental şi european, versus preparatele din SUA.
Un moment legendar a fost în 2016, când preşedintele SUA Barack Obama a luat cina cu Bourdain în Hanoi, Vietnam. O personalitate culinară şi un explorator al zilelor noastre, în bucătărie şi în afara sa, care ne va lipsi.