Mielul de Paşte din 2019 va fi cu 30% mai scump faţă de cel din 2018

1513

Pentru că suntem la 3 săptămâni distanţă de Paşte, e momentul să începem să ne gândim la pregătirile culinare. Avem din păcate veşti proaste şi anume că mielul de Paşte din acest an va fi cu până la 30% mai scump decât cel de anul trecut. Detalii aflaţi mai jos.

Se pare că avem comenzi mari pentru export, iar acestea au scumpit carnea. Fermierii încep negocierile de la 25 de lei pe kilogram, iar anul trecut suma era de 18 lei în perioada Paştelui. Mulţi fermieri vor rămâne în aceste condiţii cu carnea nevândută. Imaginaţi-vă situaţia în care o familie vrea să cumpere 10 kilograme de miel, plătind 250 de lei.

Se speculează şi că preţurile vor creşte şi mai mult odată cu apropierea Paştelui. Oamenii au nevoie de carne pentru stufat, cotlete, droburi şi ciorbe. Exporturile sunt de vină pentru această direcţie, conform producătorilor. 800.000 de ovine pleacă de la noi spre Iran în acest an, se pare. România este al treilea cel mai mare crescător de ovine din UE, cu 10 milioane de capete, dar în mod inedit consumul local este scăzut.

La noi se consumă mai mult porc şi pui, dar şi vită, faţă de ovine. Există din fericire şi alternative pentru Paşte. Consumatorii au început să se orienteze spre carnea de ied, care e mai sănătoasă decât cea de miel şi are mai puţină grăsime chiar şi decât cea de pui. În ultimii ani românii au consumat tot mai mult curcan de sărbători, deci şi curcanul este o alternativă.