Care sunt cele 5 produse culinare româneşti recunoscute şi protejate în UE

2
1933

În ultimii ani am asistat la certificarea europeană şi atestarea a tot mai multe preparate culinare româneşti autentice. Probabil v-aţi întrebat care sunt cele ce ating chiar statutul de „produs protejat în Uniunea Europeană”. E vorba despre 5 produse cu acest statut, dintre cele aproape 1500 protejate la nivel de Uniune. Mai jos aflaţi care sunt ele.

Începem cu cel mai nou intrat pe listă şi anume scrumbia de Dunăre afumată, care din decembrie 2018 are acest statut. A primit aprobarea Comsiei Europene pentru a devenit „produs cu indicaţie geografică protejată (IGP)”. Scrumbia de Dunăre este un peşte sălbatic, care nu poate fi crescut în regim piscicol şi se poate captura doar pe durata migraţiei sale pe Dunăre.

Este peştele cu cel mai mare raport grăsime/dimensiuni şi se pregăteşte prin sărare şi afumare, folosind o metodă ce datează de sute de ani. Rezultatul capătă o culoare auriu metalizat, din cauza procesului de afumare. Mulţi turişti care vizitează Delta rămân cu gustul şi mirosul său în memorie.

Pe aceeaşi listă se află Novacul afumat din Ţara Bârsei. Aici e vorba despre un peşte afumat la cald, un crap novac care este crescut în ferme piscicole timp de 3 ani. E vorba despre ferme din comunele zonei Centru-Vest a ţării noastre: Dumbrăviţa, Feldioara, Hălchiu, Bod şi Hărman. Şi aici e nevoie de o tehnică specială de sărare, dar şi de afumare la cald. Foarte important e că totul încă se face manual, ca pe vremuri.

Telemeaua de Ibăneşti este la rândul său un produs de tip IGP, care se produce doar în zona Văii Râului Gurghiu. Acolo se află o floră specifică, ideală pentru a creşte vaci de lapte, care dau un lapte pur. Există şi izvoare de apă sărată, folosite pentru conservarea produselor de lapte. Toate acestea împreună îi conferă brânzei un gust aparte.

Salamul de Sibiu e poate cel mai cunoscut produs de acest tip, un salam crud-uscat, realizat din carne de porc matur şi cu slănină tare. Amestecul de carne se pune în membrane naturale sau colagenice şi este afumat cu lemn de esenţă tare. Se lasă la maturat şi este uscat la rece. Pentru maturare se folosesc băuturi precum vin alb, roşu sau rose, dar şi coniac sau vinars, toate contribuind la aroma sa. Culturi de mucegai nobil sunt de asemenea implicate. Peste 100 de ani de tradiţie se manifestă sub forma acestui produs.

Magiunul de prune Topoloveni încheie lista, fiind preferatul Prinţului Charles şi al casei regale din Marea Britanie din ce am înţeles. Este certificat IGP din 7 aprilie 2011 şi este produs folosind o reţetă din 1914. Nu foloseşte zahăr, ci este îndulcit cu suc de mere şi preparatele Topoloveni includ şi multe produse pentru diabetici, dar şi zacuscă şi o raritate: gemul de topinambur.

Sursa foto 1/ Sursa foto 2