Cârnaţii de Pleşcoi sunt certificaţi drept produs protejat de UE; Este oficial

0
3019

Începând din această săptămână ne putem mândri cu încă un produs alimentar românesc certificat ca protejat de UE. E vorba despre celebrii Cârnaţi de Pleşcoi, care au primit parafa aferentâ cu „Indicaţia „Geografică Protejată” (IGP). Avem detalii mai jos.

Certificarea UE a fost acordată începând cu data de 4 octombrie. E vorba aici despre cârnaţi afumaţi realizaţi din carne de oaie şi de vită. Pentru a se califica în cerinţele acestui tip de produs, cârnaţii trebuie să includă un minim de 55% carne de oaie şi 45% carne de vită. Toamna şi iarna se pot schimba reţetele şi este permis să fie înlocuită carnea de oaie cu cea de capră, dar fără să îi schimbe gustul şi proprietăţile alimentului.

În acest moment se vând două variante de Cârnaţi de Pleşcoi: cei afumaţi şi cei crud-uscaţi şi afumaţi. Ingredientul secret pe care îl simţim cu toţii? Ardeiul iute, care face carnea picantă, pişcătoare şi îi dă ceva aromă vieţii. Alte ingrediente includ şi cimbru şi usturoi. Acesta este al şaselea produs românesc recunoscut oficial în UE. Combinaţia de ingrediente mai sus menţionate datează din secolul 13, iar cârnaţii sunt atât de populari că au propriul lor festival, organizat din 2008 încoace anual.

Pe lista produselor româneşti protejate de UE se mai află şi scrumbia de Dunăre afumată, novacul afumat din Tara Bârsei, dar şi salamul de Sibiu şi magiunul de prune de la Topoloveni. Li se alătură şi legendara telemea de Ibăneşti. Sunt în curs de certificare şi alte două preparate: Caşcavalul de Săveni şi Telemeaua de Sibiu. La această din urmă mi se pare că ar trebui urgentată treaba, pentru că prea mulţi impostori se laudă cu „brânză de Sibiu”, dar de fapt o aduc din Oltenia.

Au mai fost identificate şi alte 20 de produse cu potenţial de certificare, inclusiv gemul de rabărbăr, salata deltaică cu icre de ştiucă, dar şi Telemeaua de Vaideeni. Berea nemţeană, merele de Voineşti şi cârnaţii olteneşti au de asemenea şanse să ajungă pe lista de atestare a UE.