O „măcelărie vegană” din SUA face senzaţie şi deja are proces cu Nestle pe specializarea sa

0
1512

Am auzit cu toţii de burgeri vegani, vegetarieni, de „carne vegană” şi toate trendurile care au luat cu asalt zona culinară în ultimii ani. Acum a apărut şi conceptul de „măcelărie vegană”, care deja e contestat de Nestle. Explicăm totul mai jos.

Dacă veţi căuta pe Google „vegan butcher” (măcelărie vegană/băcănie vegană), veţi găsi Herbivorous Butcher, o piaţă vegană din Minneapolis, care are o gamă variată de „cărnuri” şi „brânzeturi”. Este un business deschis de fratele şi sora Aubry şi Kale Walch încă din 2016. La debut a fost considerată prima „piaţă vegană” din Statele Unite, percepută şi ca „măcelărie vegană” sau „băcănie vegană”. Cei doi au petrecut ani întregi creând preparate fantastice, precum chorizo vegan şi camembert vegan, având un mare succes.

Ulterior a fost deschis şi un magazin mai mare şi fraţii au aplicat pentru trademark-ul de „Vegan Butcher”, care le-a fost respins de Biroul de Brevete şi Trademark-uri din SUA. Problema e că Nestle şi filiala Sweet Earth (care se ocupă cu mâncarea din plante) au primit dreptul de autor asupra aceluiaşi nume. Asta deşi au aplicat pentru el după cei doi iniţiatori ai afacerii. Fraţii Walch au contestat acest copyright nedrept şi cazul va fi judecat ulterior.

Problema e că Nestle are resurse uriaşe pentru avocaţi şi procesul ar putea să se ducă spre 2021. Bătălia pentru piaţa vegană a început şi va deveni uriaşă în următorii ani. Deja fast food-urile sunt tot mai interesate de asta, iar giganţii din zona alimentară vor începe tot mai des să atace segmentul cu chiftele vegetale, burgeri vegani şi imitaţii pe bază de soia, mazăre şi naut pentru tot ceea ce ce cunoaştem drept brânzeturi şi carne.

E păcat că businessurile mici de gen sunt preluate de giganţi, care ar putea strica reţetele clasice cu chimicale şi ingrediente mai ieftine.