Mărturisesc că weekend-urile ne sunt mai goale fără evenimente street food şi diferite festivaluri culinare. Odată cu relaxarea din ultimele luni au început să mai apară sporadic astfel de evenimente, cum este şi Festivalul Gastronomic al Romilor, desfăşurat la Sibiu în acest weekend. A început pe 4 septembrie şi ţine până pe 6 septembrie, inclusiv.
Fundaţia Centrul European de Integrare a Romilor organizează acest eveniment, care are loc la sediul Fundaţiei de pe strada Rampa Ştefan Cel Mare, nr. 7A. Ieri a avut loc activitatea „Laboratorul documentar etnografic şi al arhivei audio vizuale a culturii populare imateriale a romilor din România”. Au fost organizate proiecţii de filme, care reflectau stilul de viaţă, tradiţiile şi obiceiurile romilor, urmate de discuţii cu publicul. Astăzi între orele 11:00 şi 15:00 au avut loc prezentări de reţete culinare, pentru scrierea unei cărţi de bucate pe viitor.
Se vor realiza şi certificări de produse şi activităţi în urma studierii originilor preparatelor. De la ora 19:00 şi până la 22:00 are loc proiectul „Dezvoltarea şi promovarea meşteşugurilor tradiţionale”. Acolo veţi putea asista la ateliere interactive ale meşteşugarilor, dar şi la o expoziţie de obiecte artizanale şi un concurs de meserii. Pe 6 septembrie între orele 14:00 şi 18:00 are loc activitatea „Portul popular al romilor – un brand de succes pentru cetatea multiculturală a Sibiului”.
Închiderea festivalului se face între 19:00 şi 22:00 cu proiecţii foto/video. Poate cel mai interesant moment pentru gurmanzi şi pasionaţii de bucătărie are loc mâine, 6 septembrie, când se ţine un concurs gastronomic de mâncăruri tradiţionale ROMANO Master Chef. În bucătăria romilor se află preparate ca Şah Hai Mas, un ciolan de porc pregătit într-o oală alături de aripi de curcan sau găină, plus ceapă călită şi morcov. Se pune şi varză murată şi varză dulce, dar şi orez.
Apoi există Bândăreţ, pregătit în perioada Crăciunului şi care implică o bucată mare de muşchi de porc, într-un baiţ, dar şi usturoi şi sare grunjoasă, piper şi dafin. Se pune la afumat o câteva zile şi rezistă la păstrare chair şi un an.
La desert avem Săviac, o plăcintă cu telemea, care conţine 7 ouă, brânză telemea veche, mai grasă şi nu foarte sărată. Se pun şi 100 de grame de zahăr şi se întind foi de aluat pe o tavă, acoperite cu brânză şi câteva picături de ulei. Foaia de deasupra se unge cu gălbenuş.