Vestea zilei din domeniul culinar şi nu numai este că unul dintre cei mai populari îndulcitori de pe piaţă, aspartamul ar putea fi cancerigen. Aspartamul se găseşte în produse dietetice, de la iaurturi la guma de mestecat fără zahăr şi Coca-Cola Zero.
Până şi în ketchup se găseşte acest aspartam. Organizaţia Mondială a Sănătăţii îl va clasifica începând din luna iulie drept „posibil cancerigen pentru oameni”, în urma consultării cu Agenţia Internaţională Pentru Cercetarea Cancerului (IARC). Informaţia vine chiar de la Reuters, iar decizia IARC a fost finalizată la începutul acestei luni, după o reuniune a experţilor externi ai grupului.
Rolul organizaţiei este de a evalua dacă un produs este sau nu un pericol potenţial, pe baza tuturor dovezilor publicate. Nu se ia în considerare cantitatea de produs pe care o persoană o poate consuma în siguranţă, deci nu avem o limită anume de substanţă. Totul e la nivel de recomandare sau sfat pentru persoane fizice. În trecut au mai fost hotărâri de genul ale IARC pentru diferite substanţe, stârnind îngrijorare în rândul consumatorilor cu privire la utilizarea lor.
S-a lăsat uneori cu procese, cu reţete schimbate sau recreate, plus alternative. Comitetul OMS pentru aditivi analizează utilizarea aspartamului, iar concluziile vor fi anunţate pe 14 iulie. Atenţie la faptul că acel comitet a declarat din 1981 şi până azi că aspartamul este sigur pentru consum în limitele zilnice acceptate.
Un adult care cântăreşte 60 de kilograme ar trebui să bea între 12 şi 36 de cutii de suc dietetic pentru a fi în pericol. O hotărâre de acest gen poate avea un impact de miliarde de dolari asupra unor companii. În 2015 comitetul anunţa că glifosatul este „probabil cancerigen”, lucru ulterior contestat, deşi companii că Bayer au tot pierdut apeluri legate de erbicide cu glifosat.
Tot IARC a inclus la elemente cancerigene şi munca de noapte şi consumul de carne roşie, provocând panică, exact ca la aspartam. Coca-Cola, Wrigley şi alţi uriaşi vor avea de furcă cu această decizie.