Bacşişul va fi trecut pe nota din restaurante în România din 2023; Se va putea plăti şi cu cardul!

0
528

Parlamentul face schimbări în zona HoReCa, mai precis în modul de recompensare a chelnerilor. Parlamentarii au adoptat legea prin care bacşişul este trecut pe nota de plată în restaurante şi va putea fi plătit cu cardul.

Această abordare se practică deja în afară, dar a durat ceva până să ajungă şi la noi. Sumele plătite că bacşiş de clienţi nu sunt cuprinse în calculul contribuţiilor sociale. Legea merge deocamdată spre promulgare şi are şanse mari să treacă. Proiectul de lege spune că operatorii economici trebuie să înmâneze clientului o notă de plată, în care se va găsi şi o rubrică de bacşiş.

Este între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei, în funcţie de cât considera clientul. Nota de plată trebuie să conţină şi o rubrică unde clientul să scrie suma oferită că bacşiş, în valoare absolută, dacă nu se doreşte respectarea unui procent. Bacşişul va fi astfel fiscalizat, introdus în baza de date a caselor de marcat. Nu se va aplica TVA la el şi nici contribuţii de asigurări sociale.

Dacă un client cere factura, poate totuşi solicita ca bacşişul să fie evidenţiat pe aceasta. Operatorii economici vor trebui să creeze un regulament intern prin care să stabilizează procedura de distribuire către salariaţi a sumelor provenite din încasarea de bacşiş.

O mare evoluţie este şi plata sa cu cardul, deoarece deseori nu avem suficient mărunt pentru bacşiş şi uneori sfârşim prin a nu lăsa din această cauză. Cine nu respecta prevederile legate de bacşiş poate lua o amendă între 2000 şi 4000 de lei. Aplicarea se petrece din 2023.