Brânza cu ciocolată este cel mai nou desert din Apuseni; Iată ce au inventat moţii

0
982

Brânza dulce a fost folosită la multiple deserturi în ţara noastră, în special la plăcinte, dar acum zona Apusenilor ne aduce un nou tip de răsfăţ. E vorba despre brânză cu ciocolată, pregătită de moţii din zona Arieşeniului.

Aceştia au reţete speciale pe bază de brânză dulce de sute de ani deja şi acum îşi permit să experimenteze. Recunosc că ideea de ciocolată şi brânză dulce împreună nu e o chestiune nouă şi cunosc cel puţin două gospodine care combină aceste ingrediente în pască. Ei bine în Apuseni eşti servit cu platouri cu brânză cu bucăţele de ciocolată integrate.

E vorba despre ciocolată de casă, deci experienţa artizanală este păstrată. Ideea e simplă: se pune laptele de vacă proaspăt muls la închegat, ajunge la temperatura dorită şi apoi începe să se facă restul de preparate. Brânza se ţine în doabă sau putinei şi se consumă de obicei cu mămăligă sau în plăcintă. Brânza cu ciocolata e o noutate totuşi în zonă, iar amestecul dintre ingrediente este pus la stors.

După ce dispare umezeala, totul e bun de consumat. Platourile cu brânză dulce se mai servesc cu ardei gras roşu sau prune uscate. Brânzeturile din zonă se mai servesc lângă dulceţuri sau zacuscă. Ceva îmi spune că şi dacă sapi destul în gastronomia şi tradiţiile din Franţa şi Belgia, sigur găseşti ceva similar. Trebuie să ai grijă mare de tot cu proporţiile, altfel amestecul devine greţos.