Dacă Uber Eats a revoluţionat livrarea de mâncare şi pe viitor ar vrea să îţi permită să şi rezervi mese la restaurante, acum un alt om asociat cu Uber are o idee despre… bucătărie. Travis Kalanick, fost CEO şi cofondatorul Uber a pornit un business de cloud kitchen.
Noul său startup se numeşte CloudKitchens şi a primit recent o rundă de finanţare de 400 de milioane de dolari. CloudKitchens are rolul de a înlocui restaurantele clasice cu „cloud kitchens”. Asta înseamnă că se vor elimina mulţi angajaţi şi vor rămâne doar bucătari, în vreme ce restul de staff va livra mâncarea prin Uber Eats şi servicii similare. Se implementează astfel conceptul de restaurant virtual, inspirat de WeWork.
Aceştia închiriază sau cumpără clădiri şi apoi le închiriază la rândul lor spre companii mici. Restaurantele celebre şi cele de nivel mediu sau mare ar putea economisi o grămadă de bani, printr-o locaţie mai mică, cu câţiva bucătari şi cu accent pe livrări mai degrabă decât pe servirea în locaţie. Fondurile CloudKitchen merg spre cumpărarea de proprietăţi urbane închiriată apoi mini restaurantelor „fantomă”.
În SUA se cheltuiesc cam 1 milion de dolari pentru a construi un restaurant clasic, dar la CloudKitchens poţi porni afacerea şi cu sume de 50 de ori mai mici. Nu mai trebuie să cauţi un loc cu „vad”, să investeşti în angajaţi şi să spargi o tonă de bani pe chirie. Businessul acesta va fi adânc conectat la serviciil de livrare de mâncare. Acestea au generat o piaţă de 35 de miliarde de dolari doar în SUA şi creşte tot mai rapid.
Marele risc al unui „cloud kitchen” îl reprezintă condiţiile în care se găteşte, dar şi standardele tot mai scăzute ale mâncării, de dragul unei livrări mai rapide şi al unui profit cât mai uşor obţinut. Mai sunt multe reglementări de trecut înainte de lansare totuşi.