Carnea de pui crescută în laborator se vinde pentru prima dată într-un restaurant; Cum arată meniul său

0
983

Conceptul de „carne crescută în laborator” este studiat deja de câţiva ani, dar Singapore e prima ţară care a aprobat aşa ceva pentru consumul public cu câteva săptămâni în urmă. Acum acest aliment a debutat într-un restaurant din Singapore şi avem detalii despre meniu şi preţ mai jos.

Singapore a aprobat vânzarea spre public de carne crescută în laborator din celule de pui. Acestea sunt cultivate şi crescute în bioreactoare speciale, iar rezultatul comercial este un soi de „chicken fingers” produs de compania americană Just Eat. Preparatul a trecut deja de testele Agenţiei de Alimente din Singapore. În weekendul trecut restaurantul 1880 din Singapore a vândut primele astfel de preparate.

Produsul vine sub numele de GOOD Meat Cultured Chicken şi se va servi în 3 variante:

  • chiflă bao cu „pui” crocant cu susan şi ceapă verde
  • pui cu foietaj/crusta şi piure de fasole neagră
  • gofra crocantă cu arţar cu „pui” cu arome şi sos picant

Acest trio costă 23 de dolari. Compania Eat Just a fost fondată în 2011 şi a început să dezvolte culturi de pui folosind celule animale în 2016. Din 2011 a strâns o finanţare de 300 de milioane de dolari şi a ajuns să fie cotată la 1.2 miliarde de dolari. Pentru a crea ceea ce cunoaştem ca GOOD Chicken este nevoie de o cantitate mică de celule animale preluate de la pui. Acestor celule li se dă apoi în laborator o serie de nutrienţi de bază, precum amino acizi, carbohidraţi, minerale, grăsime şi vitamine.

Astfel celulele se multiplică şi cresc sub formă de ţesuturi, cu ajutorul unui bioreactor. Durează 14 zile să ajungi de la celula de pui la o bucată de carne. Un pui tradiţional are nevoie de 45 de zile pentru a ajunge în stadiul de a fi gata de consum. Aprobarea guvernamentală din Singapore nu a venit peste noapte, ci în urma unui proces care a durat peste 2 ani. Conform Bloomberg, costa între 400 şi 2000 de dolari să produci un kilogram de carne de genul. Am evoluat mult de la estimările olandezilor de la Mosa Meat, care afirmau că ai nevoie de 280.000 de dolari pentru a crea un burger în laborator.

Şi pe final o întrebare: aţi avea încredere să consumaţi aşa ceva? Eu aş fi ezitant fără 10 ani de consum uman fără pic de efecte negative.