Castraveţii muraţi, cârnaţii, telemeaua şi gemurile amintesc cel mai mult de copilărie (Studiu România tazz)

0
200

În cazul în care vă întrebaţi care sunt gusturile care le amintesc cel mai mult românilor de copilărie, avem un studiu pe această temă. Se pare că telemeaua de vacă, cârnaţii, castraveţii muraţi şi gemurile sunt ingredientele care ne duc înapoi la perioada copilăriei. Studiul a fost realizat în această toamnă de către Tazz şi D&D Research, acoperind peste 1000 de restaurante din ţară.

Aceste 1000 de restaurante au integrat gustul de acasă în reţelele lor, lansând în premieră în România o nouă categorie de produse culinare. E vorba despre cele care promovează nouă bucătărie românească. Aceste preparate se găsesc în exclusivitate în noua secţiune din aplicaţia tazz by eMAG: „Gusturi locale, preparate legendare” între 3 noiembrie şi 15 decembrie 2021.

Studiul realizat de D&D Research pentru tazz a fost aplicat pe un eşantion de peste 1600 de persoane şi a pornit din dorinţa de a defini gustul de acasă, dar şi influenţele culinare în obiceiurile de consum ale românilor. Aflăm cu această ocazie ca 81% dintre români adaugă ingrediente specifice cu gustul copilăriei, ceea ce indică faptul că relaţia lor cu mâncarea se bazează pe adaosul nutriţional, dar şi emoţional.

În plus, 1 din 3 români comandă la restaurant burgeri pizza şi paste, având interes pentru preparatele internaţionale. Studiul arată şi că scorţişoara este ingredientul cel mai asociat cu gustul copilăriei, urmată de lapte, brânzeturi, cartofi şi fructe de grădină. În ce priveşte zona de deserturi, plăcinta cu mere sau brânză reprezintă acel gust inconfundabil al copilăriei pentru 15.4% dintre români.

Printre preferinţe se află şi conservele gătite în casă precum castraveţi muraţi în oţet sau saramură (17.1% dintre români), gogoşarii muraţi (13.7%) şi zacusca (9.2%). La conservele dulci în top se află gemurile, dulceaţa şi magiunul de prune. La aperitive reci găsim cârnaţii (aleşi de 18% dintre români), carnea afumată (13%) şi salamul (11.5%).

Tazz a luat toate aceste date şi le-a transpus alături de restaurantele partenere în noua categorie cu 2000 de preparate noi. Printre ele se numără bruschette cu zacuscă şi brânză de burduf, burger cu cârnaţi de oaie răsuciţi, shaorma cu pulpă de pui fragedă şi ardei copţi, pizza cu hribi şi brânză Horezu maturată sau quesadila cu brânză măturată de Apuseni. La deserturi alegeţi între Sorbetto de cătină românească ecologică, cannoli cu urdă, nuci şi vanilie sau Brownie vegan cu magiun românesc fiert în tuci.