Cea mai scumpă bere din lume costă jumătate de milion de dolari; Iată povestea sa

0
314

După ce am fost şocaţi să aflăm că o bere la Cupa Mondială din Qatar, ediţia 2022 ajunge să coste şi 140 de dolari, acum aflăm că… se poate şi mai şi. Cineva a cheltuit pe o sticlă de bere jumătate de milion de dolari, făcându-ne să ne întrebăm ce are special această bere.

Aceasta sticlă valorează atât de mult mai degrabă pentru încărcătura sa istorică, decât pentru gust, aroma sau proprietăţile lichidului. Totul începe cu o călătorie pe mare din anul 1845, când navigatorii au cartografiat zonele nedescoperite alte traseelor dintre Oceanele Atlantic şi Pacific, în zona Marii Arctice. Navele HMS Erebus şi HMS Terror au plecat în această expediţie şi aşa cum ne arată seriale HBO şi Amazon ele nu s-au mai întors niciodată.

Ei bine, salvatoriii echipajelor au găsit şi o bere rămasă din acea misiune fatidică. A fost o bere Allsopps, luată de navigatori pe mare pentru a îşi stinge setea. Era o serie de lăzi de bere Arctic Ale Allssopp produsă special pentru această misiune. Băutura a fost gândită chimic să reziste cât mai bine la temperaturi cu multe grade sub zero. Berea e descrisă drept „puternică şi dulce”. Berea în cauză, cea de 500.000 de dolari provine din primul lot de bere, din 1852.

Un colecţionar a pus mâna pe o unitate în 2007 şi acum s-a îmbogăţit. Există şi un mesaj pentru atestarea autenticităţii, unul laminat. Băutura s-a cumpărat la licitaţie, după nu mai puţin de 157 de oferte. Nu ne putem imagina ce gust are, dar după 150+ ani nu cred că mai e viabilă. Are 11% alcool şi a fost cumpărată iniţial la 304 dolari cu aproape 20 ani în urmă.