Coca-Cola, unul dintre cele mai mari branduri globale de băuturi răcoritoare intră astăzi într-un nou scandal. Dacă anterior gestul fotbalistului Cristiano Ronaldo scădea valoarea acțiunilor gigantului de pe piață, acum firma americană atrage atenția autorităților din Marea Britanie.
Pe măsura popularității și consumului în cantități uriașe, Coca-Cola este iată și cel mai întâlnit brand în rândul deșeurilor strânse de pe plajele din UK. Acestea sunt rezultatele unui studiu proaspăt publicat în Marea Britanie. Sticlele de Coca-Cola și dozele de suc au fost cele mai întâlnite deșeuri branduite colectate de pe plajele din Anglia.
Aflăm că aproximativ 65% din toate deșeurile branduite găsite de-a lungul litoralului din Marea Britanie sunt asociate unui număr de 12 companii. Acestea sunt Coca-Cola, PepsiCO, AB InBev, McDonald’s, Mondelez International, Heineken, Tesco, Carlsberg Group, Suntory, Haribo, Mars și Aldi.
Descoperim că în total 3913 voluntari au adunat deșeuri branduite de pe o distanță de aproximativ 18.000 km – acesta devenind cel mai mare eveniment de colectare coordonată din țară. S-au adunat 9998 ambalaje branduite asociate unui număr de 328 companii. Din rândul companiilor au apărut reacții care dau vina pe lipsa unui program de returnare.
Din această cauză ambalajele produselor deținute de aceste branduri ajung să fie aruncate iată pe plajă. Aflăm că există planuri pentru un asemenea program în Marea Britanie, doar că debutul a fost amânat până în 2024. Un program de acest tip (DRS) implică taxarea extra pentru fiecare sticlă de băutură achiziționată. Această taxă este returnată cumpărătorului dacă aduce sticla înapoi.
Știu că un program identic funcționează de ani buni în Germania, dar în UK iată că lucrurile merg mai greu. Nici noi în România nu avem un asemenea sistem implementat, deși știu că erau discuții la un moment dat.
Inițiativă Coca-Cola în România
Recent am aflat despre o inițiativă pe plan local pe litoral, lansată de Coca-Cola și Dorna, în parteneriat cu organizațiile CSR Nest și GreenPoint Management. Inițiativa se desfășoară până pe 29 august, iar pentru PET-urile colectate, turiștii vor primi cadouri.
Exemple sunt ochelari de soare din bambus la 3 PET-uri colectate. Primești un set de cărți de joc la 5 PET-uri colectate sau sacoșă din bumbac la 10 PET-uri colectate. Detalii extra aflați de aici!