Am cochetat de câteva ori cu veganism-ul şi vegetarianismul, mai ales după ce am văzut filmul „Okja” şi în general am fost nemulţumit de calitatea cărnurilor din ţara noastră. Înţeleg şi argumentele Pro şi Contra acestor curente şi până să iau o decizie, am zis să particip la festivalul VegFest 2019, festival pentru vegani şi vegetarieni, organizat în Bucureşti între 21 şi 13 iunie. Aspectul inedit e că a inclus şi un concurs de burgeri. Aveţi impresii şi detalii mai jos.
Totul se desfăşoară între 21 şi 23 iunie la Casa Universitarilor, la jumătatea distanţei dintre Universitate şi Romană, în Bucureşti. Între o repriză de ploaie şi o repriză de meci al naţionalei U21 a României am ajuns şi eu acolo. O parte din eveniment se mutase deja la interior, de teama ploii şi erau şi destul de multe bălţi. Taxa de intrare este de 10 lei şi am văzut zeci de expozanţi care aduceau ce era mai nou din lumea produselor vegane.
Kaufland a fost unul din sponsorii principali, cu raioane speciale de fructe proaspete. Am înţeles că ar fi fost şi un concert mai pe seară, pe la ora 20:00. La intrare găseai îngheţată Puro Bio, de care ştiam de ceva vreme, complet vegană şi cu arome precum cafea, cocos, ciocolată şi banane, dar şi lămâie şi căpşuni. Am fost surprins să văd că era şi mâncare specială pentru animale de companie, dintr-o categorie mai „animal friendly” şi bio, marca Benevo.
Era şi un stand cu brânză din caju, unt de cacao, uleiuri şi alte bunătăţi de la Prăvălia Noastră. La unul din standurile Kaufland se găseau şi preparate precum Take it Curry (tofu afumat, lapte de cocos, ananas, năut, ardei roşu, orez), dar şi Taco, Noodles şi diferite smoothie-uri. Am trecut şi pe lângă un stand Kofi Ti, cu limonadă şi sucuri naturale/artizanale, dar şi o zonă specială cu donaţii pentru animale, unde câteva patrupede tronau leneşe.
Mi s-a părut interesant că erau şi standuri cu dispozitive de gătit cât mai sănătos, tigăi şi cookere de la Zepter de exemplu. Miezul evenimentului a fost totuşi finala concursului de burgeri vegani, la care au fost înscrise Level Up, Coolinart şi Sara Green. La standul Level Up se putea degusta cheesecake vegan şi limonadă, dar şi prăjituri variate.
Sublimmme a venit cu burgeri vegani, Buddha Bowl şi wrap-uri vegane. Am degustat un ceai rece Irish Cream de la Ceainăria Aphrodisia, care se află în zona Piaţa Dorobanţi şi oferă zeci de ceaiuri bio, dar şi prăjituri raw vegane, quiche şi milk shake. Au ceai roiboos, verde, matte, negru, alb şi multe varietăţi fructate.
Standul Vegan Gourmet avea brânzeturi din ingrediente naturale, în special caju, migdale şi imitaţia era foarte reuşită, chiar şi cea de caşcaval.
Raw Bakery plusa cu torturi raw-vegan, iar bucătăria raw vegană se remarcă prin faptul că ingredientele nu sunt pregătite la o temperatură peste 40 de grade. Totul este fără conservanţi, zahăr sau făină albă. Am văzut şi cupcake-uri la 15 lei bucata, un înlocuitor de Snickers/Bounty la 12 lei şi iată că există viaţă şi fără zahăr şi făină totuşi.
Măsline şi pastă de măsline din Grecia erau la discreţie, iar Detox Delivery oferea suc natural la 15 lei şi limonadă la 9 lei. La un Pai vindea la food truck cartofi prăjiţi, cu pătrunjel sau salsa cubana, pesto sau ghimbir, lămâie şi sare. Era şi o variantă de clătite fără gluten la acest van la 16 lei sau un latte cu lapte de cocos şi inka, plus curmale.
Un pit stop la Natural Age s-a lăsat cu vinuri fără sulfiţi şi un gem super picant de ardei iute. Toate gemurile de la stand erau îndulcite cu sirop de struguri în loc de zahăr. Dulceaţa de ardei iute avea ca ingredient şi portocalele, iar tot acolo am găsit gem de mere cu lavandă şi struguri. Cam 15 lei borcanul şi la bătaie cu Topoloveni la gust.
Nu putea lipsi un stand al celor de la Inedit, de la care am tot consumat Tofu cu chimen găsit la orice Mega Image pe la 6-7 lei. Aveau şi nişte crenvurşti acum, care aveau gust mai apropiat de crenvuştiul clasic decât cei de carne de la branduri mari, dacă vă vine să credeţi. Se putea degusta şi un soi de cremşnit şi negresă, toate cu ingrediente bio şi fără lapte sau zahăr, dar foarte gustoase şi dulci. Nu lipsea nici tofu propriu zis.
Şi am ajuns şi la marele moment dedicat jurizării burgerilor. S-au întrecut Sara Green cu burgerul Mr Cheeseburger, Level Up cu burgerul Next Level şi Coolinart, cu burgerul Supreme Bully’s. Aici vreau să critic puţin organizarea pentru că toată lumea se înghesuia într-un subsol supraîncălzit ca o cameră de interogatoriu în anii ’80, pentru o coadă comună la burgeri. Coada era la comun şi la plătit burgerii şi la aşteptat să îţi iei farfuria şi nu primeai nici bon, deci puteai să zici că ai avut 3 porţii şi să fi plătit una.
Costa 33 de lei de deguşti 3 jumătăţi de burgeri, dar trecem peste. Am stat cam 40 de minute să îmi preiau farfuria şi să jurizez. Hai să o luăm pe rând:
Supreme Bully’s: m-a atras încă de pe poster prin chifla neagră (cerneală sepie sau cărbune). Era foarte bine echilibrat şi „cărnos”, cu un gust apropiat de ceea ce înţeleg prin vită. Nu exagera cu sosul şi legumele erau destul de proaspete. Cantitate mai mică de „brânză”. E preferatul meu prin prisma unui sos misterios gen zacuscă, a chiflei bune şi a chiftelei care imită vită.
Next Level: aici legumele aveau cam gust de sleit, dar era interesant faptul că aveam o chiftea apropiată de un „chicken burger” mai degrabă decât de vită. Nu m-a impresionat. Locul 2 pentru mine.
Mr. Cheeseburger: 3 lucruri am reţinut: picanterie, fasole şi alune din plin la chiftea şi exagerare cu tofu ca o gumă de mestecat plus cheddar deasupra. Păcat de combinaţia fasole + alune + picanterie. Locul 3 pentru mine.
Din păcate nu ştim cine a câştigat în realitate, după numărarea voturilor, pentru că nu apare pe nici o pagină oficială a evenimentului. Pentru mine Coolinart merită trofeul. Curioşii mai pot vizita târgul şi pe 23 iunie şi să doneze ceva pentru animalele abandonate şi sanctuare. Evident puteţi şi degusta cele enumerate mai sus. Pentru un prim eveniment vegan la care particip pot să zic că a fost OK, minus coada la burgeri, cauzată de ploaie şi furtuna din ce am înţeles.