Pentru că simţeam că am colesterolul prea mic, am zis să îmi fac injecţia săptămânală cu ribs, coastele noastre americane preferate, de această dată la un loc care se laudă că e „insane” şi „romanian”. Faţă de ultima încercare de coaste la Ribs-ul de peste drum de Parcul Alexandru Ioan Cuza, aici avem un „Romanian Insane Barbecue & Sauces”, acronimizat ca „R.I.B.S.”, numele unui restaurant din Centrul Vechi unde am cinat recent.

Aflat fix lângă Lacrimi şi Sfinţi, faţă în faţă cu New York Coffee şi la parterul unui Boutique Hotel, R.I.B.S. pare mic de afară, dar e spaţios înăuntru. Pe afară e decorat cu pomişori şi are geamuri mari întinse vertical sub un logo suspect de neiluminat pentru o zonă atât de luminoasă a centrului. Intrarea se face prin uşa lui Oldtown Boutique Hotel şi în faţă ai scara spre cazare, iar în stânga uşa de sticlă spre bunătăţi.

Ambianţa

Decorul îmi aminteşte de Burger Bar-ul închis din Centrul Vechi, combinat cu puţin Fire Club, dar şi cu ceva unic. Se merge pe ideea de lemn, de rustic, de cabana vânătorească elegantă, care are şi rastel de vinuri. Intrăm totuşi în senzaţia de American Diner cu acele becuri atârnate chipurile neglijent din tavan, dar de fapt oferind un aer artistic încăperii.

Ce nu îmi place e cantitatea mare de metal folosită pentru acoperiş, dar şi de jur împrejurul camerei centrale, pe rastelurile cu vin. Astfel se explică poate şi faptul că pică semnalul la telefon înăuntru, din cauza acelui metal abundent. Ce mi-a plăcut extrem de mult a fost lumânarea parfumată de pe masa mea şi nu era un caz singular. Pur şi simplu mirosea foarte bine înăuntru.

Băutura

Am făcut încălzirea cu o bere Weihenstephaner, care mi-a provocat limba la o împleticire bavareză, dar a avut o temperatură perfectă şi destul alcool să dezlege la loc limba. E singura bere mai inedită din meniu, restul fiind mai degrabă clasice. Din păcate companionii mei şi-au luat ginuri tonice, care nu aveau aproape deloc apă tonică şi în ciuda promisiunii unui gin marca Hendrick’s, gustul era clar de Wembley, asta în cel mai bun caz. Şi băutura era mult prea tare, cel puţin aşa au considerat comesenii mei. Dacă nu vă place ginul îndoit cu apă tonică, ci doriţi spirt aici e de voi.

Pe de altă parte nu înţeleg de ce limonada avea abordarea inversă, adică o tonă de apă şi dădea senzaţia de „zaţ” de la fundul limonadei, mai degrabă decât licoarea de fructe de pădure pe care o solicitase stomacul meu după s-a umflat cu potol cărnos. Măcar nu părea a fi limonadă „din prafuri”. Nu râdeţi, căci am văzut cazuri. Cert e că limonada a fost super diluată şi un pic overpriced.

Iar ginul de 22 de lei vândut ca Hendrick’s a rămas nebăut pe masă 🙁 .

Mâncarea

Am încercat un All Star Burger, un hamburger uriaş, ca în vremurile bune când Buffalo Baz era la început de drum. Nu de altele dar era singurul burger de vită din meniu, iar conceptul de burger de şalău nu prea îmi surâdea, în vreme ce acea seară chiar nu era menită pentru un Turkey Burger. Acest All Star Burger are carne tocată de vită, una ceva mai well done şi cu gust afumat, plus maioneză, muştar, salată, panceta, mozzarella, castravete murat, roşie şi ceapă.

Primeai şi o porţie sănătoasă de cartofi prăjiţi şi un sos pe care simplul fapt că am uitat complet ce gust are trebui să îl semnalizeze ca fad. Burgerul e super greu de manevrat, una din dăţile când am fost nevoit să mănânc cu furculiţă şi cuţit. A avut uriaşul păcat, păcatul pentru care un bucătar ar trebui să aibă un loc special în iad de a avea un ou super zemos, care a înnecat tot platoul şi burgerul şi barba mea şi 2 pachete de şerveţele.

Nu îmi place conceptul de ou în burger, cu atât mai puţin un ou moale. Pe de altă parte burgerul a fost aşa bun şi cartofii cu parmezan deasupra la fel, că am fost dispus să trec peste şi să mănânc cu tacâmuri ca un domnişor. Şi subliniez iar cantitatea uriaşă, poate chiar peste cele 550 de grame promise în meniu. Companionii mei şi-au luat Boja Ribs, coaste cu porc cu atât de multe ingrediente, că e aproape cât un sonet de Shakespeare lista.

Avem coaste de porc, cartofi prăjiţi, boia, ulei de măsline, catraveti muraţi, ceapă, brânză de capră, usturoi, pătrunjel, mentă, coriandru, oregano, busuioc, ceapă verde şi lămâie. Momentul amuzant a fost când l-am întrebat pe băiat ce ştie de „Boha Ribs cele mexicane”, dar erau de fapt „Boia Ribs”, cu toată că nu prea am resimţit boiaua în toată combinaţia aia. Şi iată cum ceva ce sună mexican a ajuns neaoş.

Faţă de RIBS-ul de la IOR, unde coastele sunt mai „sloppy”, aici erau organizate frumos pe farfurie, era o coastă pe lungime, bine segmentată pentru fiecare muşcătură sau tăiere cu cuţitul. Aveam şi susan peste şi aceste coaste nu se topeau în gură, ci chiar era nevoie să muşti şi să savurezi carnea. Se simţea o carne de calitate, în fibra ei, dar condimentele atât de bogate, variate îi acopereau consistenţa.

Am apreciat că a venit la pachet cu coleslaw şi un sos cu oţet. Dacă am fost mulţumit de al meu burger (minus ou) şi de coaste (minus condimente prea multe), ei bine la salată avem o problemă. Pe hârtie avem o „Salată cu brânză de capră şi dresing de mango”, care conţine salata iceberg, valeriană, roşii cherry, brânză de capră, struguri, dressing de mango şi seminţe de dovleac.

În realitate domnişoara care a comandat salata a gustat-o şi a conchis că „are nisip, se mai întâmplă, poate nu au spălat salata bine”. Brânza de capră era OK, valeriana se simţea OK, dar ideea de „nisip” nu sună deloc apetisant. Iar mango cu lactate? O repet încă de când Starbucks a băgat acea băutură de mango cu iaurt: NO NO NO NO NO! Mango dacă are şi o zi peste „termenul de garanţie” înseamnă un drum rapid la baie şi dacă îi adaugi lactate devii frate siamez cu vespasianul.

Bonus, nu prea înţeleg ce caută această salată la zona „Ribs Salad”. Din păcate nu am apucat să mai gust desert, pentru că burgerul şi ribs mă saturaseră la maxim.

Servirea

Chelnerii sunt foarte prietenoşi şi joviali, fac glume cu clienţii şi fac şi recomandări celor care sunt noi sau neiniţiaţi în tainele ribs-ului. Îţi spun care e mâncarea lor preferată, întrebă „aţi mai fost pe la noi” şi socializează şi între ei şi cu barmanul lejer, fără a fi nici rigizi şi înţepaţi, dar nici prea bros încât să ignore clienţii. Şi chiar dacă locul era plin şi erau clar 2-3 zile de naştere, comanda a venit rapid, băutura prima şi mâncare la vreo 15 minute după.

Chelnerul a turnat corect berea ceva mai răsărită aleasă de mine din meniu şi mi-a plăcut că a servit întâi domnişoara de la masă, o regulă de bază, dar pe care am văzut-o super des uitată în localurile de la noi.

Concluzii

Trebuie să vă spun şi că acest loc nu are legătură cu acel Ribs Bar & Grill de la Parcul Alexandru Ioan Cuza, în ciuda similarităţii de nume. Mă declar încântat de burger, în afară de ou, coastele au fost OK, dar nu zemoase ca la Ribs-ul de la parc, iar salata nu a fost ce trebuie deloc.

La băutură e o mare problemă, dar locul compensează prin atmosferă şi servire. Lumea e degajată acolo, fiind parter de hotel o să vezi clienţi selecţi, mulţi străini şi în general lume pe care o vezi la un hotel din centrul oraşului. Am rămas cu un miros plăcut de la lumânarea parfumată, cu un decor interesant, dar cu 2 mari probleme: calitatea băuturilor şi lipsa de semnal la telefon.

Dacă nici în centrul Bucureştiului nu îţi instagramizezi cina, atunci unde? Punct în plus pentru vinurile de pe rastel, mai ales dacă le şi au în meniu. R. I. B. S. are 60 de locuri la interior, 30 pe terasa din faţa hotelului şi a fost deschis la început de toamnă.

Chiflele şi pâinea sunt realizate in house. Pentru că e la început e clar că mai este de lucrat, la finisarea meniului şi antrenarea barmanului care face băuturile. Nu ar strica şi burgeri mai variaţi.

Preţuri şi localizare:

• Bere Weihenstephanner: (aproximativ) 15 lei
  • Limonadă cu fructe de pădure: 17 lei
  • Gin Tonic Hendrick’s: 22 lei
  • Ribs Boja: 45 lei
  • Salată cu brânză de capră şi mango: 22 lei
  • All Star Burger: 37 lei

R.I.B.S se găseşte pe strada Şepcari numărul 12-14, la parterul lui Old Town Boutique Hotel. E deschis luni de la 17:00 până la ora 23:00, iar de marţi până joi de la 12:00 PM la ora 23:00. Vineri, sâmbătă şi duminică închid la ora 00:00, pornind de la 12:00 PM.