Cine este Emanuel Mocan, tânărul chef care ne va reprezenta la competiţia „Les Chefs en Or” din Franţa

0
2821

Săptămâna trecută scriam despre performanţa lui Emanuel Mocan, câştigător al competiţiei gastronomice „Arena Bucătarilor 2017”. Tânărul bucătar din Dej a fost ales să ne reprezinte la competiţia internaţională „Les Chefs En Or” din Paris şi noi am vrut să aflăm mai multe despre acest promiţător chef.

Emanuel Mocan are vârsta de doar 21 de ani, dar a căpătat deja o experienţă de invidiat în domeniu. Găteşte de la 14 ani şi de atunci şi participă la competiţii de specialitate. Nu este o coincidenţă implicarea sa în domeniu, fiind vorba despre o pasiune de familie. Un frate al său, împreună cu familia socrului aveau un hotel, iar acolo Emanuel a avut ocazia de a lucra cu maeştrii culinari Adrian Pop şi Adrian Rusu.

Şi cum cea mai bună meserie se învaţă furând, fix asta a făcut tânărul. În 2013 au început participările la competiţii, inclusiv în Bucureşti, Braşov şi alte oraşe. Emanuel a fost rapid remarcat de către chef Cezar Munteanu, care a lucrat în SUA, Austria şi Italia şi e cunoscut şi ca profesor în gastronomie. L-a selectat pe dejean ca junior pentru competiţia „Les Chefs en Or” pentru vârste mai mici.

În vârstă de doar 18 ani Emanuel a câştigat acea competiţie, surprinzându-i pe toţi cei prezenţi. Era un concurs câştigat de obicei de favoriţi, ca italieni, elveţieni sau francezi. Anul trecut acelaşi promiţător chef l-a ajutat pe juniorul român să se pregătească pentru competiţie, iar acum trece la seniori. La anul ne va reprezenta la concursul din Paris. cu marele atuu că e foarte pasionat de bucătăria franţuzească.

O consideră baza tuturor bucătăriilor şi apreciază rafinamentul şi fineţea sa. Foie Gras este unul dintre preparatele sale favorite, cu ficat de raţă sau de gâscă. Emanuel Mocan începea drumul în bucătărie în Dej, lucrând apoi 2 ani într-un bistro din Braşov şi apoi la Bucureşti la un restaurant sub conducerea lui Chef Cezar Munteanu. De jumătate de an a revenit în zona Dejului, unde pregăteşte o echipă în bucătăria unui hotel de 4 stele.