Încă un produs tradiţional românesc face senzaţie în Vestul Europei, de această dată o dulceaţă de zmeură. E vorba despre „Coasta Neagului”, un tip de dulceaţă de zmeură din comuna Cozmeşti şi un produs atestat tradiţional.
A făcut furori la două expoziţii organizate la Ministerul Agriculturii de la Berlin şi Bruxelles. Expoziţiile aveau rolul de a creşte vizibilitatea potenţialului sectorului agroalimentar românesc. Dulceaţa este făcută din fructe culese din plantaţia realizată de o tânără economistă din Vaslui. Totul pornea cu 5 ani în urmă, când Andreea Ciobanu, o tânără din Vaslui a pornit businessul împreună cu soţul său.
Iniţial creştea zmeură şi mure pe terenul părinţilor, din Băleşti, comuna Cozmeşti. De aici până la un business cu dulceaţă a fost doar un pas. Este o afacere de familie, care respectă tradiţia producţiei de dulceaţă şi a primit certificarea anul trecut. E vorba despre Atestatul de Produs Tradiţional cu numărul 675/12.11.2018 (RNPT).
30 de borcane de 350 de grame fiecare au ajuns la Expoziţia Internaţională Săptămâna Verde de la Berlin, care a avut loc între 18 şi 27 ianuarie. Evenimentul a avut o ramificaţie şi la Bruxelles pe 28 ianuarie. Iată ce au declarat producătorii pe pagina de Facebook:
„Pe harta României, în Nordul Moldovei, lângă Caşcavalul de Săveni din Botoşani sta mândră dulceaţa noastră din Zmeuri?!
O rândunică ne-a ciripit că a fost pe placul belgienilor!
P. S Doar ciocolată belgiană şi dulceaţa noastră de zmeură mai fac senzaţie la un desert!”