Dacă sunteţi curioşi cum se răsfăţau la masă principii Transilvaniei cu sute de ani în urmă veţi fi cu siguranţă prezenţi la Sibiu pe 20 iulie. Atunci debutează expoziţia „Servirea mâncării, între medieval şi modern”.
Expoziţia va fi vernisată la Muzeul de Istorie Casa Altemberger în curtea interioară. Totul este organizat de Muzeul Naţional Brukenthal, care scoate la iveală piese de colecţie, din argint, cositor, cupru sau oţel, datând din secolele XVI – XIX. Veţi putea vedea în imagini sau chiar piese autentice din veselă şi tacâmurile nobililor transilvăneni de acum sute de ani.
Expoziţia se înscrie în proiectul „Bucătăria la curtea princiară a Transilvaniei” în secolul XVI. Folosind 16 panouri ne este prezentată evoluţia veselei şi tacâmurilor folosite în Europa, pe măsură ce epoca medievală apunea. Un exemplu este servirea mâncării pe felii de pâine uscată, iar în acele vremuri se foloseau vase speciale pentru păstrarea temperaturii calde sau reci a mâncării.
Este interesant să vezi în picturi şi imagini transformarea cuţitului de la un hibrid între armă de luptă şi tacâm la strict o unealtă de folosit la masă, cu eleganţă. Expoziţia va fi însoţită de concertul de muzică medievală Huniadi Cantores. Acest grup include virtuoşi ai clarinetului, soprane, tenori şi experţi în instrumente atipice ca fidula sau hurdy gurdy.
Veţi afla şi cum au fost alese materialele pentru producţia de tacâmuri şi cum furculiţa a ajuns târziu populară la mesele noastre, de abia în era industrializării.