Festivalul D’ale Porcului ne introduce în atmosfera de Crăciun; Când începe?

0
774

După o serie de festivaluri culinare cu tematica centrată în jurul plăcintelor, vinului, mustului, dovleacului şi postului, acum ne îndreptăm spre sărbătorile de iarnă, cu evenimente tematice. Printre ele se numără festivalul-concurs D’ale porcului, ajuns la ediţia cu numărul 9.

Festivalul D’ale Porcului are loc între 3 şi 4 decembrie 2022 şi deschide sezonul sărbătorilor de iarnă în România. Se petrece la Oradea şi include o competiţie între comunele din judeţul Bihor şi invitatele lor (comune înfrăţite). Sunt înscrise până acum 13 comune, dar lista e deschisă şi ar putea trece de 15 în total. La festival se vor acorda premii pentru cea mai bună ţuică şi palincă, cei mai bun cârnaţi, caltaboşi, toroş şi produse specifice zonei.

Sunt şi premii de popularitate şi Marele Premiu. Cei care participă la eveniment vor putea asista la demonstraţii culinare făcute de chef Ciprian Nicolescu (Comtim), chef Mircea Groza (Poveştile socăcitei), chef Nina Rus (Dezlegare la Peşte). Nu lipsesc invitaţii speciali şi numerele artistice. Mă refer aici la Văru’ Sandel şi Echipa D’ale Porcului, Asociaţia Folclor fără Frontiere, dar şi Darius Mabda, câştigător Românii au Talent 2022.

Duminica e ziua cea cea mare, când puteţi degusta şi cumpăra ţuica, palinca, cârnaţi, cozonaci şi asista la demonstraţii culinare. Evenimentul are şi 3 băuturi oficiale: doboRÂT, bere neagră artizanală, Borş, palinca de prune şi Tulca, vin roze.

Vor fi prezenţi şi primul ministru, ministrul agriculturii şi alţi miniştri.