GastroPan este o expoziţie culinară de la Târgu Mureş, unde a fost premiată Pâinea Anului 2018

1
1910

Cu câteva zile în urmă un eveniment culinar însemnat organizat în acest an a fost anunţat în cadrul Expoziţiei Internaţionale GastroPan. E vorba despre iba München, cel mai mare târg de comerţ din lume, în domeniul brutăriei, cofetăriei şi snacksurilor. Va avea loc în septembrie la Munchen şi îl detaliem mai jos. La GastroPan a fost premiată şi cea mai bună pâine din România şi avem detalii.

La expoziţia internaţională GastroPan am aflat că târgul iba München se va desfăşura între 15 şi 20 septembrie 2018. Va fi un eveniment de anvergură, cu peste 1300 de expozanţi din 57 de ţări şi 77.814 vizitatori din 167 ţări. Tehnica de ambalare va avea o secţiune special dedicată şi vom vedea acolo firme şi soluţii de ambalat. Totul se desfăşoară la Munchen în această toamnă şi va exista şi o olimpiadă a brutarilor şi cofetarilor.

Cât despre GastroPan 2018, aceasta este cea mai mare expoziţie de acest tip din Europa Centrală şi de Sud-Est. 150 de expozanţi din 25 de ţări au fost prezenţi acolo în weekendul trecut. Târgul a ajuns la ediţia cu numărul 10 şi a inclus decernarea trofeului de „Pâinea Anului 2018 fabricată artizanal în România”. Distincţia a ajuns la Florin Nicolae Geambazu din Constanţa, pentru o pâine cu maia care a fost preparată folosind frecăţei din spuma vinului în fermentaţie.

Pâinea are şi seminţe şi a fost realizată respectând tradiţii vechi. Maiaua naturală din zona Dobrogei implică spuma vinului, adunată toamna şi realizarea de turtiţe în momentul fermentaţiei, sub numele de frecăţei. Realizarea pâinii se face pe parcursul a 24 de ore. Stocul mic de maia din frecăţei face pâinea disponibilă în cantitate limitată. Cererea este mult mai mare decât producţia.

Sursa foto