Intrarea la food court-ul din mall-uri se face doar cu certificat Covid începând de azi

0
1012

Secretarul de stat Raed Arafat a amintit vineri, pe 24 septembrie că persoanele care merg la mall începând cu data de 25 septembrie şi vor să mănânce la food court vor trebui să prezinte certificatul Covid. Măsura a intrat în vigoare la ora 00:00 pe 25 septembrie şi o detaliem mai jos.

Pentru a clarifica tot, această măsură se aplică doar pentru localităţile care au intrat în scenariul roşu, după ce incidenţa a trecut de 3 la mia de locuitori. Pandemia este în valul 4 acum şi astfel apar restricţii în zonele cele mai afectate, inclusiv Capitală, care a trecut chiar de 4 la mie astăzi. Tot de azi zonele de food court din mall-uri vor fi delimitate, încât să poată intra doar cei care au certificatul cu cod QR pe telefon (Green Pass).

Din ce am înţeles poţi veni la restaurantele din mall şi să iei mâncare pentru acasă dacă nu ai acel certificat. Acest lucru nu a fost prea clar explicat în media până acum, dar aşa mi-au spus angajaţii unui mall din Capitală. Aceleaşi reguli legate de certificat se aplică şi la restaurante, baruri, la evenimente publice şi private, concerte, spectacole, piscine. Pot intra acolo doar persoane ce îndeplinesc aceste condiţii:

  • vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare
  • care prezintă test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau test antigen negativ nu mai vechi de 48 de ore
  • care se afla în perioada dintre a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-COV-2

Atunci când anumite oraşe sau zone sar de o rată de infectare de 6 la mie se vor impune noi restricţii, probabil legate de circulaţia noaptea, programul magazinelor.