Unul dintre preparatele cele mai apreciate din ţara noastră este clasicul Magiun de Topoloveni, preferatul caselor regale, atât cea autohtonă, cât şi cea din Marea Britanie. Secretul său este o reţetă bine păstrată de decenii întregi şi un preparat fără zahăr, dar şi foarte gustos.
Pe vremea comuniştilor cea mai mare parte a producţiei de magiun Topoloveni mergea la export. Preparatul era o delicatesă aproape imposibil de găsit în magazine. Astăzi îl veţi găsi la toate lanţurile de magazine, la preţuri în jurul de 17 sau 18 lei la Mega Image spre exemplu. Vă dau şi un pont, dacă sunteţi bucureşteni şi anume să vizitaţi magazinele Topoloveni aflate în centrul Capitalei (unul aproape de Biserica Armenească), pentru că acolo magiunul costă în jur de 11 lei borcanul.
Reţeta de magiun de prune este inspirată de tradiţiile gospodinelor din Argeş. Doar fructele bine coapte sunt folosite la magiun, iar acestea trebuie fierte o perioadă îndelungată, multe ore. Rezultatul este foarte dens şi cremos, dulce, dar extrem de sănătos, fără zahăr adăugat. Topoloveni produce şi alte tipuri de gemuri şi magiunuri, precum cel de mere, dar şi cel mai rar de topinambur.
Din ce ştiu acesta este un nap, care reglează foarte bine glicemia şi este ideal pentru cei care suferă de diabet. Vă dau şi un mic pont şi anume să vizitaţi gospodăriile din judeţul Argeş, unde magiunul se face fix ca la Topoloveni, cu aceeaşi reţetă clasică. Şi încă un pont: încercaţi-l cu unt de arahide Calve pe pâine, rezultatul e senzaţional.