Din ciclul „nu ne aşteptam la aşa ceva”, McDonald’s a pierdut dreptul de autor pentru „Big Mac”, în favoarea unei companii din Irlanda. E vorba despre Supermac’s, iar decizia a venit din partea autorităţilor UE.
Lanţul fast food cu origine în Galway a câştigat bătălia locală cu gigantul american, având acum dreptul asupra preparatului „Big Mac” în Europa. Biroul de Proprietăţi Intelectuale UE a decis că McDonald’s nu a putut dovedi în mod autentic utilizarea trademark-ului contestat pentru un burger sau un nume de restaurant.
Se pare că acesta ar fi primul pas pentru extinderea Supermac’s în UK şi Europa. În vreme ce în Irlanda numele era asigurat, pentru Europa era ceva mai problematic. E interesant că McDonald’s avea drepturile asupra „Big Mac” din 1996 încoace, dar UE a revocat decizia. Aceste două cuvinte au fost înregistrate pe Bătrânul Continent atât ca aliment, cât şi ca o categorie de nume de restaurant.
Practic Mc poate numi un restaurant „Big Mac” dacă vrea. Supermac’s a făcut o solicitare de anulare a drepturilor Mcdonald’s, afirmând că nu au pus la treabă numele sub formă de restaurant. EUIPO a decis că nu sunt destule dovezi pentru a stabili trademark-ul şi autenticitatea sa pentru McDonald’s. Pe lângă faptul că îşi păstrează numele neatins, Supermac’s poate să şi vândă produse cu nume „Big Mac”, dacă vrea.
Irlandezii au mentalitate simplă: Mc a ţinut „la saltea” un drept de autor pentru un nume nefolosit pentru o denumire de restaurant.