O reţetă de salată de ciuperci din Banat a fost înregistrată; Are vechime de peste un secol

0
1318

Pentru că e toamnă, este şi perioada produselor puse la borcan, la murat, la sărat, la îndulcit. Am descoperit cu această ocazie că face senzaţie o reţetă de salată de ciuperci la borcan, care l-a făcut pe un bărbat din Caraş-Severin cel mai cunoscut producător de ciuperci din zonă.

Numele său este Mircea Freisz, iar acesta este singurul producător din tot judeţul care a reuşit să înregistreze la Ministerul Agriculturii produse autentice tradiţionale din Banatul de Munte. Cel mai apreciat produs al său este „salata cu bureţi de fag”, care se vinde deja în cele mai mari supermarketuri de la noi.

Preparatul este realizat în casă, la cazan şi amestecat cu o lingură de lemn. Este totul bio, fără conservanţi, colorant, arome, prafuri speciale. Sterilizarea se realizează prin bain-marie, iar apoi borcanele se lăsă pe masă, acoperite cu prosoape peste noapte. Reţeta atestată de bărbat datează de acum 150 de ani şi a fost păstrată cu sfinţenie. Provine dela Garâna, poalele Muntelui Semenic.

Din ce am înţeles produsele au ajuns populare deja şi în Germania şi Austria. Mircea Freisz a mai înregistrat şi salata de ciuperci cu legume şi zacusca de ciuperci. Are în curs de înregistrare şi zacusca de fasole şi pe cea de vinete. Pe lângă colaborarea cu supermarketurile, bărbatul are şi clienţi fideli, care vin şi cumpără zeci de borcane direct de la sursă.

Sursa foto