O româncă face senzaţie în Japonia cu restaurantul Yashibe, inspirat de „Ia şi be”

0
1594

Există multiple poveşti culinare de succes pornite din România şi popularizate peste graniţe, dar una în particular ne-a atras atenţia recent. E vorba despre povestea unei românce stabilite în Japonia, care a deschis acolo un restaurant numit Yashibe. Numele său provine de la expresia din Moldova „ia şi be”.

Aflăm de la AdevărulAndra Grosu, din Iaşi se află în Japonia de 17 ani şi ne reprezintă acolo cu mândrie. Locuieşte în oraşul Gifu, unde are un restaurant cu preparate culinare autentic româneşti. În japoneză Yashibe înseamnă „Departamentul Poeziei de Noapte”, dar de fapt e inspirată de îndemnul de „Ia şi be!” din Moldova. Este un îndemn adresat în acea regiune a ţării oricărui oaspete care calcă pragul casei. Andra Grosu a transmis şi un mesaj celor din România cu ocazia Sfântului Andrei, dar şi a Zilei Naţionale.

Acea zi este specială pentru ieşeancă, care şi-a deschis restaurantul fix pe 1 decembrie 2018. Am aruncat o privire pe site-ul restaurantului şi văd că are în meniu tradiţionalii mititei, dar şi ciorbe şi supe, plăcinte şi evident sarmale. E şi fasole cu ciolan, iahnie de fasole pe pâine, salam de biscuiţi, mămăligă, salată de vinete, zacuscă, dar şi papanaşi. Ciorbele sunt la mare cinste, fie că vorbim despre cea de burtă sau de perişoare şi sunt sigur că apare şi cea rădăuţeană.

Restaurantul are şi un canal de YouTube simpatic, pe care prezintă reţetele preparatelor din meniu.