“Pâinea de la Subway nu poate fi numită pâine”, conform Curţii Supreme din Irlanda

0
714

După acel scandal provocat de procesul între Jamie Oliver şi McDonald’s, care viza carnea din hamburgerii lanţului american, acum Irlanda are ceva de împărţit cu Subway. Curtea Supremă Irlandeză a decis că pâinea servită la restaurantele Subway nu poate fi numită pâine. Aflaţi de ce mai jos.

Legea cu privire la impozitul pe valoarea adăugată din Irlanda, aflată în vigoare din 1972 arată că pâinea de la Subway nu poate fi definită ca un “aliment de bază”. The Guardian scrie despre această decizie, care afectează negativ reputaţia lanţului american fast food. Subway este prezentă în peste 100 de ţări, inclusiv România. Curtea Supremă afirmă că pâinea de la Subway are prea mult zahăr şi hotărârea vine după o contestaţie a lanţului american, Subway Bookfinders.

Ei susţin că pâinea folosită pentru sandvişuri este un “aliment de bază” şi doresc scutire de la plata TVA. Problema e că aceeaşi pâine are de 5 ori mai mult zahăr decât limita prevăzută de lege. Decizia vizează pâinea albă şi integrală. Subway nu e străină de controverse, între bărbatul care i-a fost imagine şi care a ajuns la închisoare cu acuzaţii de abuz sexual de minori şi faptul că în 2014 a trebuit să renunţe la o parte din reţeta sa. Compania folosea un agent de albire a făinii, azodicarbonamidă, împotriva căruia a fost depusă o petiţie.

Ingredientul se folosea şi la producţia covoarelor de yoga şi era considerat nociv în UE şi Australia, fiind interzis în produsele alimentare. Auzisem deja de la nutriţionişti ca un sandviş cu o sumedenie de mezeluri de la Subway are o cantitate prea mare de sodiu şi afectează negativ tensiunea arterială. Acum aflăm că există şi o abundenţă de zahăr, atât în pâine, cât şi în sosuri. Ca idee, Irlanda defineşte ca alimente de bază încă din 1972 pâinea, ceaiul, cafeaua, cacao, lapte şi “preparatele sau extrasele pe bază de cărnuri sau ouă”. Sunt incluse şi unele produse secundare, într-o zonă mai gri a legii: îngheţată, ciocolată, produse de patiserie, chipsuri (dar nu cele clasice americane, ci cele britanice Crisps), popcorn şi alune prăjite.

Prevederea strictă este ca pâinea să nu aibă zahăr într-o cantitate de peste 2% faţă de cea a făinii incluse în cocă. Se pare că Subway va trebui să schimbe reţeta pâinii sale.