Paul Bocuse, cel mai faimos bucătar francez a încetat din viaţă la 91 de ani

3
3103

Puţini se pot lăuda cu titlul de „părinte al gastronomiei franceze” şi dacă e cineva care merită acest titlu acela e Paul Bocuse. Cel mai celebru şi respectat bucătar din Franţa a încetat din viaţă, la vârsta de 91 de ani. Respectatul expert al gastronomiei a trecut în nefiinţă ieri.

Cunoscut drept adeptul „nouvelle cuisine”, Paul Bocuse a fost o figură marcantă în gastronomia din hexagon după al doilea război mondial. S-a remarcat în grupul de bucătari care au adus bucătăria franceză clasică în epoca modernă în anii 60 şi 70. Nume mari din această zonă erau Henri Gault şi Christian Millau, care au publicat de altfel şi ghidul Gault-Millau.

Paul Bocuse a urmat indicaţiile lui Fernand Point, părintele spiritual al „nouvelle cuisine” şi şi-a şlefuit talentul la Auberge du Pont de Collonges. Acesta este restaurantul lui Bocuse de lângă Lyon, oraş în care nonagenerul era venerat. Graffiti-uri uriaşe cu el puteai fi văzute în comunitate, ba chiar şi statui. Trademarkurile modalităţii sale de a opera erau ingredientele mereu proaspate, sosurile mai uşoare, combinaţiile inedite de ingrediente şi inovaţie, mereu inovaţie.

Ca să vă faceţi o idee despre ce e vorba gândiţi-vă numai la biban umplut cu cremă de homar, acoperit cu „solzi” de foietaj. Sau la un pui Bresse acoperit cu trufe şi îndesat în vezica unui porc. Cel mai celebru preparat al lui Bocuse era supa de trufe V.G.E, o combinaţie de trufe şi foie gras cu supă de pui, servite într-un bol acoperit cu foietaj.

Această supă s-a servit prima oară la un dineu la Palatul Elysee în 1975 şi poartă iniţialele preşedintelui francez Valery Giscard d’Estaing. Acesta i-a acordat de altfel lui Bocuse Ordinul Legiunea Franceză de Onoare. Celebrul bucătar a avut restaurante pe tot globul, din Franţa în SUA şi până în Japonia. Cu toate acestea a preferat să rămână în Lyon, pentru că îşi iubea prea mult oraşul.

Viaţa sa a fost foarte palpitantă, incluzând participarea în Al Doilea Război Mondial, unde a fost rănit în luptele din Alsacia, primind Crucea de Război. Pe lângă restaurantele sale, Paul Bocuse avea şi multiple cafenele în Franţa, Elveţia şi Japonia, dar şi o şcoală culinară la Ecully, lângă Lyon. Una dintre marile performanţe ale acestei personalităţi este faptul că a deţinut 3 stele Michelin fără întrerupere din 1965.