S-a vorbit în ultima vreme foarte mult despre înlocuitoare de lactate şi carne, unele create în laborator. Mâncarea viitorului va veni din eprubetă, pe fondul suprapopulării, asta dacă nu o să ne luăm proteinele din gândaci. Ceea ce vedeţi în imaginea din acest articol este prima friptură realizată din celule crescute în laborator.
Nu a necesitat creşterea şi uciderea unei vaci şi nici poluarea aferentă. Totul s-a realizat într-un laborator din Israel, iar carnea arată destul de credibil. Cei care au gustat afirmă totuşi că mai e lucru. O fâşie din acest preparat costă 50 de dolari. Ce au reuşit oamenii de ştiinţă să facă bine este să reproducă textura musculară similară cu a cărnii convenţionale.
Alte companii încearcă să producă şi carne de pui, porc şi raţă în laborator. Ideea este de a le transforma în burgeri şi nuggets pe viitor. Deocamdată nu există produse realizate în laborator în magazine şi nici nu sunt vândute spre public, deşi o firmă din SUA numită Just a promis că ale sale nuggets vor ajunge curând în restaurante. Revenind la friptura israeliană, aceasta ar fi la aproximativ 3-4 ani de lansarea comercială.
A fost realizată folosind un amestec de celule crescute pe un „schelet” într-un mediu special de cultură. Marea problemă e gustul. E pe aproape deocamdată şi are gust bun, dar mai e de lucru până să fie 1 la 1 cu carnea din magazine. Preţul de 50 de dolari pentru o fâşie e chiar OK, având în vedere că prima carne crescută în laborator costa 250.000 de euro în 2013.
Pe viitor trebuie şi crescută grosimea cărnii, care la ora actuală e la doar 5 mm. Cultura de celule se face pe baza unui ser de fetuşi de bovine, derivat din sângele de fetuşi de vacă. E nevoie de doar câteva celule extrase de la un animal viu. Există evident şi alternativa unui Impossible Burger şi Beyond Burger, cel din plante. Marele avantaj al cărnii crescute în laborator e că implică zero poluare şi emisii şi poate livra cantitatea de proteine aferentă unui regim de viaţă sănătos.