Primul bucătar român cu stea Michelin deschide un restaurant la Cluj-Napoca

1
3655

Veşti bune pentru amatorii de fine dining: primul bucătar român cu stea Michelin va deschide un restaurant la Cluj-Napoca. E vorba despre Chef Bogdan Dănilă, care va deschide în colaborare cu Hotel Meridian un restaurant care va creşte cota gastronomiei româneşti. Aflăm mai multe detalii de la Ziua de Cluj, care l-a intervievat pe Bogdan.

Chef-ul afirmă că se poate mânca la fel de bine la Cluj ca şi la Barcelona sau Paris, deoarece ingredientele de calitate există. E totuşi nevoie de oameni cu experienţă şi care să aibă un stagiu de pregătire peste hotare. Aflăm că Bogdan Dănilă a parcurs toate etapele necesare, de la curăţat de cartofi şi peşte în primii 4-5 ani, apoi pregătit paste şi apoi vine creativitatea. E ca la orice facultate reputată, întâi înveţi, apoi devii stagiar şi apoi de abia după 10-15 ani lucrezi pe cont propriu.

Bucătarul are în spate 20 de ani de experienţă şi şi-a păstrat curiozitatea şi spiritul de experimentare. Printre bucătarii care l-au format se numără chiar Gordon Ramsay, insuflându-i aptitudini ca disciplină, atitudine, respect pentru sine, pentru produs, colegi şi tehnică. În acelaşi interviu aflăm şi că nivelul de respect şi disciplină e comparabil cu cel din Legiunea Franceză sau „undeva în armată”. Chef Bogdan vine cu un CV bogat, lucrând la Petrus, un lanţ de restaurante cu stele Michelin patronate de Gordon Ramsay.

Există câte un Petrus şi în Bulgaria şi Ungaria, dar din păcate nu şi la noi. Bogdan Dănilă este originar din Transilvania, fiind nominalizat de Zagat printre primii 30 de bucătari sub 30 de ani, atunci când lucra la Petrus pentru Gordon Ramsay. A primit o stea Michelin în 2018 pentru munca sa la restaurantul din New York Clocktower, al lui Jaston Atherton. De altfel chef-ul şi locuieşte la New York, dar îşi va alocă o parte din timp revenirii în ţară pentru a deschide restaurantul de la Cluj.

În acest moment Bogdan este Group Executive Chef la D&D London, compania mamă din spatele unor restaurante ca Queensyard, Bluebird şi alte 40 de locaţii. De remarcat că din 4 restaurante la care a lucrat Bogdan în poziţia de chef, 3 au primit stele Michelin pe durata prezenţei sale în bucătărie: Queensyard, Pollen Street Social şi Petrus din Londra. La acestea două din urmă Bogdan era Sous Chef şi respectiv Senior Sous Chef, iar la Clocktower era Chef de Cuisine.

Judecând după experienţa din afară a acestui chef, ne aşteptăm să vedem la Cluj preparate de fine dining, cu influenţe franţuzeşti, britanice şi americane.