La început de 2018 se aleg campionii restaurantelor din Bucureşti, fiind decernate premiile Restocracy. Celebrul site de recenzii/catalogare de restaurante îşi alege în fiecare an în ultima săptămână din ianuarie premianţii. Ca atare sunt acordate trofee, dar şi menţiunile „Preferinţele Restocracy” şi aveţi mai jos listele cu câştigători, plus o filmare a evenimentului.
Menţionăm că nu au fost acordate premii la categoriile la care există prea puţine restaurante în Bucureşti, precum bucătăria spaniolă, indiană, thailandeză sau altele de gen. Pe de altă parte, cum restaurante italiene sunt peste tot, Restocracy le-a selectat doar pe cele cu „bucătărie fină”. Şi bucătăria românească a primit acelaşi tratament, din ce am înţeles, dar de la anul se vor separa premiile în categorii precum bucătăria ţărănească, boierească şi fină.
În secţiunea de bucatării orientale, doar cea libaneză a fost considerată meritorie, pentru că e mai bine reprezentată în Capitală. Nu a mai existat nici categorie de bucătării creative fine, nouvelle cuisines sau bucătării moleculare, pentru că iarăşi sunt prea puţine restaurante de gen. În 2018 se vor pune la punct şi metode de a cataloga locaţiile de tip food & bar, inclusiv ceainerii, cafenele, terase şi patiserii, deci la anul se vor acorda premii în mai multe categorii.
Iată cum arată lista premianţilor:
Restaurantul anului 2017 în Bucureşti – Le Bistrot Francais
Bucătarii naţionale şi specific dominant
- Cea mai bună bucătărie franţuzească din Bucureşti 2017 – Le Bistrot Francais
- Cea mai bună bucătărie japoneză din Bucureşti 2017 – Benihana
- Cea mai bună bucătărie românească din Bucureşti 2017 – Zexe
- Cea mai bună bucătărie internaţională din Bucureşti 2017 – Joseph
- Cea mai bună bucătărie italiană fină din Bucureşti 2017 – Poesia
- Cea mai bună bucătărie libaneză din Bucureşti 2017 – Piccolo Mondo
- Cea mai bună bucătărie chinezească din Bucureşti 2017 – Zen Garden
- Cea mai bună bucătărie grecească din Bucureşti 2017 – Amvrosia
- Cea mai bună bucătărie urbană din Bucureşti 2017 – MĂ Bistro
- Cel mai bun sushi bar din Bucureşti 2017 – Ginger Sushi Bar & Lounge
- Cel mai bun steakhouse din Bucureşti 2017 – JW Steakhouse
- Cel mai bun restaurant de peşte din Bucureşti 2017 – Mesogios
Cei mai buni Chefs:
- Cel mai bun chef din Bucureşti 2017 – Sorin Miftode (Le Bistrot Français)
- Cel mai creativ chef din Bucureşti 2017 – Alex Petricean (MAIZE)
- Cel mai bun private chef din Bucureşti 2017 – Shuichiro Sumiyoshi
Premii speciale
- Cel mai bun restaurant nou deschis în Bucureşti 2017 – MAIZE
- Cea mai frumoasă grădină a unui restaurant din Bucureşti 2017 – Casa Doina
- Cel mai original restaurant din Bucureşti 2017 – Piranha
- Cea mai încântătoare făptura întâlnită într-un restaurant din Bucureşti în 2017 – Alexandra (MAIZE)
Menţiuni – Preferinţele Restocracy
- Locanta Jariştea
- Kane Seasonal Bistro
- Matrioska Bistro
- La Cave de Bucarest
Premiile au fost înmânate câştigătorilor în cadrul unui eveniment organizat la Locanta Jariştea pe 2 februarie 2018. Dacă îmi sună cunoscut un nume de pe acea listă, nu e o întâmplare. E vorba despre Alex Petricean de la MAIZE, considerat cel mai creativ chef din ultimul an.
Îl ştiţi pe Alex drept D’Artagnan, din zilele bune ale primelor sezoane Master Chef pe ProTV. Tânărul este head chef la MAIZE, restaurant deschis chiar în 2017 şi are o experienţă de 2 ani lucraţi în 9 dintre restaurantele de pe glob aflate în top 50, unele cu 2 sau 3 stele Michelin.