Specialiştii Lavazza oferă ponturi pentru o cafea preparată acasă, la moka pot

0
945

Cu gândul la vacanţa de vară şi cu jumătate de minte la examene sau muncă e tot mai greu să te trezeşti fresh dimineaţa. În general te ajută o cafea, iar cine altcineva decât experţii Lavazza să ne ghideze spre cafeaua perfectă preparată acasă, la moka pot.

Specialiştii barista Lavazza ne invită să descoperim tips&tricks pentru o cafea savuroasă la moka pot. Trainerii recomandă şi o cafea pentru această reţetă: cafeaua premium Qualita Oro Mountain Grown, cu o aromă complexă, ideală pentru prepararea la moka pot. Moka pot este poate cea mai răspândită ustensilă de bucătărie din casele italienilor. Începând cu modelul legendar Bialetti din 1933 au fost produse multiple variante de moka pot, fiecare ajutând la răspândirea tradiției italiene a cafelei pe glob.

În 1979 se lansa Carmencita, moka oficială Lavazza, proiectată de către designerul Marco Zanuso şi desemnată ca simbol Lavazza. Espressorul moka pot este format dintr-o cameră inferioară (boiler), care este umplută cu apă proaspătă, un filtru în formă de pâlnie în care se adaugă cafeaua şi o cameră colectoare unde ajunge cafeaua preparate după ce trece prin pâlnie.

Iată şi câteva trucuri pentru o cafea excelentă la moka pot:

– dimensiunea de măcinare a cafelei: fină, cu granulație 350/400μm
– servire: ceașcă de espresso
– grad de prăjire: mediu
– timp de preparare: 5 min.
– rezultat în ceașcă: o cafea spumoasă, cu o aromă intensă

Ponturi și sfaturi de preparare cafea moka de la specialiști:

Espressor Moka:

– calitate, frumusețe și nu în ultimul rând, simplitate
– dacă ai o cafetieră nouă, mai întâi spal-o cu apă și pregătește cafea de 2 ori, dar fără s-o bei.
– toarnă apă în camera inferioară până la supapă.
– folosește numai apă caldă pentru a curăța aparatul.

Apă:

– nu te grăbi- răbdarea este cheia
– umple camera inferioară până la supapă cu apă la temperatura camerei.
– folosește apă plată proaspătă, fără mirosuri, ca să nu alterezi gustul aromei cafelei.

Pregătirea:

– nu exagera niciodată
– umple filtrul cu cafea până la margini, fără a umple prea mult și fără a tasa: nu apăsa niciodată cafeaua în filtru și nu face o gaură în el. Acest lucru ar altera timpul ideal de contact între apă și cafea.
– aranjează cafeaua în filtru, bătând delicat fundul pe o suprafață plană.
– în acest moment, poți introduce filtrul în camera inferioară.
– înșurubează camera superioară a cafetierei Moka și pune-o la foc mic.

Flacăra:

– secretul este viteza mică
– încălzește la foc mic, astfel cafeaua va avea o extracție mai lentă și completă.

Procesul:

– detaliile fac toată diferența
– cafeaua începe să fie extrasă din pâlnia de extracție de îndată ce apa începe să se încălzească.
– un sunet puternic ne anunță că apa s-a terminat: oprirea căldurii previne intrarea în supraextracție, ceea ce poate să dea o aromă arsă în ceașcă.
– odată ce este gata, amestecă în cafea cu o linguriță și toarn-o în ceașcă.

Zahărul:

– dulce sau amar, cum îți place
– adevărații pasionați ai cafelei o beau fără zahăr, dar poți adăuga zahăr dacă așa-ți place să bei cafeaua. E gustul tău, cafeaua ta.

Experţii recomandă gama Qualita Oro Mountain Grown, cafeaua ideală pentru un espressor moka. Este o cafea 100% Arabica, cu caracter şi personalitate, cultivată la altitudine mare.