UE interzice carnea? Vrea să reducă cu 71% consumul de carne animală până în 2030; Olanda interzice reclamele la carne

0
912

După ce UE a pus gând rău vehiculelor pe bază de combustibil fosili şi poluării aferente, acum ia măsuri şi legate de producţia de carne şi emisiile CO2 aferente. UE vrea să interzică automobilele pe benzină din 2035 şi a anunţat că va reduce consumul de carne animală cu 71% până în 2030.

Deja există şi exces de zel, iar un oraş olandez a interzis reclamele la carne animală din 2024. Totul începea în 2015, atunci când toate statele europene au semnat Acordul Climatic de la Paris, prin care s-au angajat să reducă emisiile de carbon la zero până în 2050. Greenpace susţine de ceva vreme că producem prea multă carne şi nu toată e vândută sau consumată. Cantitatea reală de carne pe care o mănâncă europenii ar fi de sub 460 de grame pe săptămână, adică sub 3 burgeri.

România stă culmea bine la acest capitol, fiind pe locul 25 la consumul de carne. Poate şi pentru că e scumpă carnea şi majoritatea românilor nu îşi permit să o consume aşa des. Chiar şi în aceste condiţii va trebui să reducem consumul de carne cu 62% până în 2030 şi cu 75% până în 2050, conform cerinţelor UE. Între timp în Scoţia a apărut o petiţie pentru a interzice total producţia de carne animală până în 2030 sau 2040.

Atenţie, nu vorbim aici despre principii vegane sau lipsă de cruzime contra animalelor. Vorbim despre obiectivul strict al emisiilor ZERO de gaze cu efect de seră. Asta pentru a opri schimbările climatice grave din ultima vreme, creşterea temperaturii medii globale cu câteva grade, deşertificarea. Aţi remarcat probabil deja că avem zile de iarnă cu temperaturi de 20 de grade Celsius.

Agriculturâ şi fermieritul sunt unii dintre marii poluanţi, de aici şi nevoia de a produce mai puţină carne. În Europa cea mai multă carne o consumă Spania şi Portugalia (100 şi 94 kilograme de carne pe an), iar pe locul 3 se află Polonia, cu 88.7 kilograme în medie. România e pe locul 25, cu 63.9 kilograme. UE recomandă în schimb carne artificială, carne vegetală şi insecte.