Uniunea Europeană le-a pus gând rău burgerilor vegetali; Iată de ce

0
1130

În vreme ce în State tot mai multe francize fast food fac trecerea spre produse vegetale, care înlocuiesc carnea şi brânza din burgeri şi de pe pizza, UE are ceva probleme cu această tranziţie. Parlamentul European a votat pentru interzicerea unor denumiri generice pentru produsele vegetariene şi vegane.

Comisia pentru agricultură din cadrul Parlamentului European doreşte interzicerea utilizării termenilor „friptură”, „cârnaţi”, „escalop”, „burgeri” sau „hamburgeri” pe teritoriul UE, pentru produsele care nu conţin carne. Scopul acestei măsuri este de a proteja fermele de animale, care au înregistrat o scădere serioasă de venituri în ultima vreme, din cauza reducerii consumului de carne.

Toate datorită curentului vegan şi eco-friendly. A nu se înţelege că UE nu sprijină trendul, ci mai degrabă că vrea informarea corectă a consumatorilor legat de ce au în pachetul cumpărat. Sunt totuşi şi păreri mai radicale, precum cea a lui Eric Andrieu, parlamentar european socialist, care consideră că burgerii vegetali sunt „aproape o înşelătorie”.

Există şi un precedent pentru toată această tevatură: în 2017 Curtea Europeană de Justiţie a stabilit că terminologia „lapte”, „brânză” şi „unt” să fie doar pentru produse animale. Astfel, au început să dispară denumiri ca „lapte de soia” sau „lapte de migdale” sau „unturi vegetale” de pe etichete. Ce e drept în România încă mai vedem aşa ceva, deci la noi e cam Vestul Sălbatic cu denumirile.

Problema e cu atât mai gravă cu cât foarte multe restaurante şi magazine au fost prinse cu „brânzeturi” pe bază de margarină şi specialităţi cu grăsimi hidrogenate. Foarte multă din mozzarella pe care o luăm de bună este de acest tip.