Vinul fals e prins cu fofârlica de AI acum

0
305

Oamenii de ştiinţă au creat o unealtă pe bază de AI, care e capabilă să depisteze vinul contrafăcut. Până acum aveam nevoie de oenologi cu zeci de ani de experienţă pentru asta, dar lucrurile devin mai uşoare acum.

Inteligenţa artficială ar putea prinde în curând pe cei care doreau să comită fraude cu vin. E deja clasicul caz în care turiştii sunt păcăliţi cu vin de calitate scăzută vândut ca vin premium. Tool-ul AI poate detecta originile vinului prin analiza chimică meticuloasă. Folosind machine learning, cercetătorii au antrenat AI-ul să identifice mici variaţii ale concentraţiilor diferiţilor compuşi prezenţi în diferite vinuri.

Astfel AI-ul putea identifica până şi regiunea din care provine şi din care vin strugurii, dar şi podgoria precisă. Profesorul Alexandre Pouget de la Universitatea din Geneva le-a spus celor de la The Guardian că „există multă fraudă în lumea vinului, cu oameni care fac vin în garaj, imprimă etichete şi le vând la mii de dolari”.

Tehnicile de detecţie chimică rezolvă această problemă. Cromatografia cu gaz e secretul aici, iar ea este folosită pentru a analiza 80 de vinuri recoltate timp de 12 ani de la 7 podgorii diferite în regiunea Bordeaux. Algoritmul AI analizează toate substanţele chimice din vin pentru a descoperi „semnătura” sa. Programul afişează o grilă bidimensională, cu vinuri cu semnături similare grupate împreună.

Sunt anumiţi „ciorchini” de informaţii care arată la fel pentru o anumită podgorie, deci e clar că e o semnătură acolo. E vorba despre o concentraţie de molecule. În Europa se pierd anual 3 milioane de euro prin vânzările de vin contrafăcut, iar în Franţa se întâmplă asta cel mai mult.