Vinurile româneşti sunt premiate de BASF în cadrul concursului „Poveşti cu vinuri româneşti”

0
1440

Vinurile româneşti Chardonnay 2019, Crama Viişoara, Fetească Neagră 2019, Crama Alira, plus alte câteva soiuri au fost premiate în cadrul unei gale în această săptămână. Aceste vinuri au fost marile câştigătoare ale concursului „Poveşti cu vinuri româneşti”, ajuns la ediţia a cincea în 2020 şi organizat de BASF. Avem detalii mai jos.

27 de finalişti au ajuns în ultima etapă din concursul BASF pentru viticultori mici şi mijlocii din ţara noastră. Acesta este singurul concurs desfăşurat la nivel naţional, dedicat viticultorilor cu suprafeţe cultivate sub 100 de hectare. Sunt vizate regiunile Moldova, Muntenia, Transilvania, Oltenia, Dobrogea şi Banat. Peste 130 de crame au fost înscrise şi 340 de probe de vin au ajuns la juriu la etapele regionale. În juriu s-au aflat degustători experţi, membri ai Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR).

Aceştia au ales câte un campion naţional la fiecare categorie de vin: alb, roşu şi roze. Premiile totale au fost în valoare de 84.900 lei şi promovare pentru câştigători. Iată şi lista vinurilor şi cramelor câştigătoare:

  • Vinurile Chardonnay, 2019, sec, Crama Viişoara (categoria vinuri albe)
  • Feteasca Neagră, 2019, sec, Crama Alira (categoria vinuri rose)
  • Feteasca Neagră + Cabernet Sauvignon, 2017, sec, Crama Dan Corbut (categoria vinuri roşii)

Concursul naţional „Poveşti cu vinuri româneşti” s-a desfăşurat în acest an în 3 faze regionale, organizate în funcţie de marile regiuni viticole ale ţării, urmate de marea finală naţională. Selecţia vinurilor a urmărit 3 criterii: cel vizual (limpitate şi aspect), cel oflactiv (care măsoară tipicitatea, intensitatea şi calitatea aromei), dar şi cel de gust (cel mai important). Acesta din urmă măsoară intensitatea, tipicitatea, persistenta gustativă şi calitatea. Sunt completate de o evaluare globală.

Aflaţi şi că România este a cincea ţară din UE din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu viţa de vie. Este şi singura ţară care şi-a dublat aproape producţia de struguri în ultimii 5 ani.