Dacă ne-am bucurat când Fanta Shokata a adus socata în mainstream, acum se pare că România are ceva de împărţit cu Fanta. Aflăm că Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) susţine că a găsit diferenţe în compoziţia mai multor produse Fanta vândute în diferite state europene.
Dacă a fost cu adevărat încălcată legislaţia şi va fi dovedit un dublu standard, atunci compania producătoare riscă o amendă de până la 4% din cifra de afaceri. ANPC a declarat şi că a trimis în urmă cu 5 luni o alertă în cadrul sistemului Internal Market Information al Comisiei Europene, solicitând verificarea în statele membre UE a etichetelor produselor Fanta Portocale, Fanta Portocale Zero Zahăr şi Fanta Lămâie.
Dacă se încalcă legislaţia la nivel transfrontalier, se va sancţiona dublul standard conform prevederilor legale. Asta înseamnă amendă contravenţională în cuantum de până la 4% din cifra de afaceri a companiei producătoare şi distribuitoare, ceea ce în cazul României înseamnă peste 20 de milioane de euro. Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu a declarat şi că nu acceptă ca românii să fie trataţi ca cetăţeni de mâna a doua.
A declarat şi că a invitat mai mulţi invitaţi de la instituţii similare cu ANPC din UE pentru a le arăta ca dublul standard exista, iar atunci România a pus pe masă produse de la mărci celebre, cu reţete diferite şi cu etichetă identică. Aparent cantitatea de portocale din suc ar fi problema. Iată cum arată compoziţia Fanta Portocale cu zahăr sau îndulcitor:
- sub 5 %, în 3 state membre
- 5%, în 13 state membre
- 6 %, în 4 state membre
- 8 %, în 3 state membre
- 12 %, în 2 state membre
- 20 %, în 2 state membre
România se află printre ţările care primesc Fanta cu conţinut de portocale de sub 5%. La Fanta de Lămâie avem 3% sub lămâie, iar unele state au 1%. E totuşi un stat membru cu 12%. E clar că sunt discrepanţe calitative aici. Şi gradele de îndulcire diferă şi cantităţile de zahăr, fructoză, glucoză, sirop de fructoză-glucoză.