Mâncarea cea de toate zilele a românului, shaorma a scăpat de marea interdicţie pe care o pregătea Uniunea Europeană. Probabil aţi auzit că din cauza fosfaţilor găsiţi în carnea de kebab se pregătea o interdicţie pe teritoriul UE. Ei bine, aceasta a picat în Parlamentul European, care până la urmă a aprobat utilizarea de fosfaţi

La ultima verificare în ţara noastră se vindeau 600.000 de shaorme pe zi, aceasta fiind cea mai populară mâncare din ţară. Cred că dacă punem şi derivatele, doner kebab şi alte preparate similare sărim lejer de 1 milion de preparate vândute zilnic. Tom tam-tam-ul a început la mijlocul toamnei, când UE le-a pus gând rău celor care prepara shaorma şi kebab.

Având în vedere faptul că majoritatea erau imigranţi de origine musulmană, măsura a fost percepută şi ca discriminare. Când a venit totuşi momentul votului Comisia de Sănătate a Parlamentului UE nu a reuşit să ajungă la o înţelegere. Au fost primite 373 voturi pentru interdicţie, 272 voturi contra şi 30 de abţineri. Ar fi fost nevoie de 376 voturi pentru a interzice fosfaţii din kebab.

Autorităţile au realizate controale şi teste şi au descoperit acid fosforic, di şi tri fosfaţi, dar şi polifosfaţi la restaurantele fast food în cauză. Toate acestea pot provoca boli cardiovasculare consumatorilor, cum se întâmplă de obicei în cazul aditivilor. Totul a pornit de la un studiu ştiinţific din anul 2012, dar un alt studiu din UE contrazicea aceste descoperiri.

Utilizarea fosfaţilor e necesară pentru extracţia parţială şi dizolvarea proteinelor din carne pentru a forma pelicula de proteine pe acele rotisoare verticale, astfel încât carnea să rămână omogenă, atât la îngheţ, cât şi la rotisare. 2017 se termină cu shaorma în siguranţă, dar nu aş fi aşa sigur pentru 2018.