Era o perioadă a vieţii mele când mă duceam din Sălăjan până în Drumul Taberei doar ca să mănânc paste cu vodka la un local din acea zonă. De atunci nu am mai auzit atât hype legat de preparate culinare cu alcool până acum… când Hard Rock Cafe a adus în meniul său conceptul „Infused With Love‘. Iar prin „love” înţelegem bourbon, infuzat în coaste, burgeri, cocktailuri şi alte bunătăţi. Am avut ocazia să încercăm câteva dintre ele şi aflaţi detalii mai jos.
Ambianţa
Ce mai este de spus despre Hard Rock Cafe? E deja a treia recenzie numai pe acest site. E genul de loc în care am trecut pe lângă Nikki Sixx de la Motley Crue, în care au cântat Antimatter fix de ziua mea şi în care poţi să mănânci un burger bun ascultând Pink Floyd, Led Zeppelin sau Limp Bizkit. Au cocktailuri îndrăzneţe, cei mai bine pregătiţi chelneri şi un decor la care te poţi holba ore întregi. Şi mai fac şi evenimente trăznite, precum acea călărire de taur mecanic de 4th of July.
Singura mea obiecţie e că lumina e dată puţin mai jos seara, ceea ce nu prea încurajează fotografiile vizitatorilor, dar la concerte şi ziua e ceva mai OK.
Servire
În general la Hard Rock Cafe ţi se ia comanda foarte rapid şi confirm asta şi în cazul meu. Când e restaurantul plin eşti anunţat că va dura ceva mai mult până vine mâncarea şi în general estimarea de 20-30 de minute e la fix. Am prins şi 40 de minute, dar băieţii şi fetele roboteau la foc continuu deci înţeleg. Totul e personalizabil: sosul, temperatura apei, băuturilor, cantitatea de gheaţă, toppinguri, cât de well done e carnea etc. Numai de bine despre servire şi nişte angajaţi foarte bine instruiţi.
Băutura
Am început timid cu un Passion Fruit Punch, o combinaţie de suc de portocale, fructul pasiunii şi bere de ghimbir. Întâmplarea face ca 2 din 3 băuturi să fie băuturile mele preferate. Beau săptămânal bere de ghimbir Bundaberg şi vânez limonadele de fructul pasiunii la toate restaurantele.
Până acum cea de la Ribs era pe primul loc, dar Hard Rock Cafe i-a luat locul lejer. Se simte mai pregnant gustul de fructul pasiunii, care sincer să fiu nu e chiar cel mai uşor fruct cu care să lucrezi la bucătărie. Dulce şi dându-ţi o senzaţie de „senzualitate periculoasă”.
Apropo de pericol, m-am aruncat cu capul înainte la un Bourbon Brownie Shake. 3 cuvinte care pot fi asociate numai cu trouble şi care scot orice om din dieta sa, dar merită. Când te uiţi pe compoziţie şi începi să numeri calorii te sperii, dar merită pe deplin. Avem aşa: Bulleit Bourbon, brownie şi îngheţată de vanilie, peste care se adaugă caramel sărat, frişcă şi mini brownie preparat în casă.
Totul începe cu micul brownie care se topeşte în gură, apoi îţi petreci minute bune sorbind o mixtură de mini firimituri de negresă, cu frişcă şi o doză sănătoasă de bourbon. Este cumva revigorant, îndrăzneţ, aromă peste aromă, îţi dă cu veselie şi îţi simţi capul mai uşor. E mai aproape de un desert trăznit, decât de un shake de băut vara să te răcoreşti. Merită încercat la final de seară, pentru a pune capac la câteva beri.
Mâncare
Şi după ce am savurat cocktailurile a venit şi mâncarea. Am zis să evit clişeul şi să las deoparte burgerul pentru un pulled pork, ceva ce nu am mai mâncat la Hard Rock Cafe. Am ales un Southern BBQ Sliders, care include 3 mini (de fapt medii) chifle cu fâşii din carne de porc, pe pat de mere crocante. Sunt acoperite cu sosul Bulleit Bourbon BBQ şi salată coleslaw şi servite cu cartofi prăjiţi.
Cantitatea e impresionantă şi chiar te poţi considera câştigat la 33 de lei. Faşiile de carne de porc se topesc în gură şi îmi amintesc de o mâncare italienească pe care o pregătea mama mea, cu piept de pui fâşii şi mult ardei gras şi ardei iute în mult sos de roşii. Când obţii un porc la fel de fraged ca puiul eşti pe drumul cel bun. Nu s-a exagerat cu Bourbonul aici, ceea ce e bine şi am avut şi un sos picant care să crească cifra octanică la gust. Chiflele au fost bine rumenite, iar cartofii excelenţi, nici exagerat de crocanţi nici fleşcăiţi.
Vedeta serii a fost porţia de „Bourbon Glazed Ribs”. Dacă un blogger celebru a rămas în memoria publicului comparând un burger cu un cap de fetiţă, eu o să compar coastele mele cu o mână de om. ATÂT de mari sunt. Iar garnitura ar putea fi vreo 2 feluri separate de mâncare. Eu mă speriam de garnitura la coastele de la Ribs, dar aici avem şi mai şi. Pe de o parte avem cartofi prăjiţi cu parmezan generos (de calitate) peste, apoi salata Coleslaw şi o porţie de paste Catavappi.
E unul dintre cazurile în care citatul „pozele sunt ca sugestie de prezentare” se înşeală grav pentru că toate cantităţile de acolo sunt aproape dublate în viaţa reală, iar la paste aproape triplate aş zice. Pe hârtie avem un mac and cheese american la acele paste, dar în realitate e un soi de carbonara mai light combinată cu macaroane cu brânză şi cu ceva esenţă picantă. Sincer pentru o garnitură au fost extrem de bune şi am înţeles că le puteţi comanda şi separat.
Le-am mâncat înainte de coaste pe toate cu poftă. Coastele de porc au fost unele afumate şi condimentate, uşor de separat cu cuţitul şi încă odată GIGANTICE. Trebuie să recunosc că au fost destul de dulci şi aici nu am mai resimţit prea bine aportul alcoolului sau afumătura, dar e posibil să mă fi influenţat şi celelalte prepaparate. Stratul de sos a fost gros şi generos, atât de generos că îţi vine să înmoi şi un cartof prăjit în el.
Coastele au fost destul de fragede, s-au topit în gură, nu au avut cantităţi exagerate de grăsimi sau vreun zgârci, au fost numai carne de calitate, din ce am înţeles furnizată de cei mai buni măcelări contractaţi special de Hard Rock Cafe. Mi-aş fi dorit ceva mai mult lăsat la macerare să fie mai bine pătrunse poate şi eventual să simt mai pregnant aroma de alcool şi afumătura.
Culmea e că din tot ce am avut pe masă mie mi-a rămas gândul la pastele Catavappi. Ca să ştiţi şi voi Catavappi este un tip de macaroan în formă de tub elicoidal. În italiană Catavappi înseamnă „tirbuşon”, iar provenienţa este din sudul Italiei.
Concluzie
Să pui alcool în mâncare e mereu o provocare, o îndrăzneală. Te loveşti de publicul timid, cel care nu bea, care ţine post, care e cu maşina, mulţi vor ezita. Pe de altă pare la Hard Rock Cafe publicul e ceva mai exuberant şi îndrăzneţ, deci fani se vor găsi destui. Recunosc şi că e prima oară când aud de Bulleit Bourbon, whiskey american lansat în 1999. Am înţeles alegerea acestui whiskey, pentru că are o gradaţie de 45% alcool, deci e mai uşor să găteşti cu el fără a alcooliza excesiv consumatorul.
E vândut doar pe câteva pieţe din lume şi legenda sa a pornit din 1860, dar brandul actual şi reţeta actuală datează din 1999. M-am îndrăgostit de pastele Catavappi, dar carnea fragedă din pulled pork şi de shake-ul cu bucăţele de negresă şi bourbon. Coastele sunt în top 3 dintre cele mâncate de mine în ultimul an, iar cantităţile sunt gigantice. Meniul infuzat cu dragoste şi alcool include şi burgeri cu whiskey şi dulceaţă de bacon, dar acolo se pune şi Johnnie Walker în compoziţie, sau burgeri cu pui crocant în aluat de bere.
Există şi pui marinat cu tequilla şi servit cu jalapenos în lipie pentru a crea fajitas. Nu uităm nici de somonul la grătar servit cu castraveţi muraţi infuzaţi cu gin Tanqueray. Aş fi inclus pe listă eventual şi ceva reţete de dulciuri cu alcool, dar poate data viitoare. Păcat că ţine această perioadă de „Infused With Love” doar în această toamnă din ce am înţeles, pentru că ar fi putut rămâne un trademark pentru local. Şi să vină şi alţii în Herăstrău cum mergeam eu în Drumul Taberei pentru paste cu alcool….
Preţuri:
- Bourbon Glazed Pork Ribs: 65 lei
- Southern BBQ Sliders – 33 lei
- Passion Fruit Punch – 25 lei
- Bourbon Brownie Shake – 33 lei