O fabrică de bere veche de 5000 de ani a fost descoperită în Egipt

0
947

Dacă în Pompei a fost găsită o piaţă de street food de acum 2000 de ani, ei bine în Egipt arheologii au descoperit o fabrică de bere datând de acum 5000 de ani. Aceasta se află în oraşul antic Abydos, mai precis în Guvernoratul Sohag. A fost datată în jurul anului 3100 înainte de Hristos, în perioada regelui Narmer.

Aceasta ar putea fi cea mai veche fabrica de bere din lume, deşi termenul „fabrică” e puţin forţat aici. Berea ar fi fost folosită în ritualurile de îngropăciune ale regilor egipteni. Capacitatea de producţie a acestei fabrici era de 22.400 de litri într-o singură tranşă. Pe lângă ritualurile mortuare, se realizau şi sacrificii folosind această bere. Existau 8 secţiuni de producţie, fiecare cu câte 40 de recipiente de lut, în care se încălzea un amestec de cereale şi apă.

Fiecare zonă măsura 20 de metri în lungime şi includea vase din lut aranjate în 2 rânduri. Fiecare vas era susţinut cu mânere realizate din lut în formă de inele. Oficialii egipteni se vor grăbi să expună artefactele găsite pentru a stimula turismul egiptean grav afectat de pandemie. În 2019 Egiptul a fost vizitat de 13 milioane de oameni, dar în 2020 doar 3 de milioane de turişti au ajuns în tară.

Cât despre bere, ea se produce din vremuri imemoriale. Sunt dovezi că s-ar fi produs şi la anul 7000 înainte de hristtos. În Mesopotamia a fost găsită o tabletă sumeriană care prezenta oameni consumând o băutură care pare să fie bere. O poezie sumeriană veche de 3900 de ani include cea mai veche reţetă de bere din lume, descriind modul de producţie pentru această băutură, pe bază de orz.

Sursa foto