După ce v-am prezentat platforma lansată de Ministerul Agriculturii pentru micii producători de legume, azi descoperim o nouă iniţiativă interesantă la Timişoara. Începând din 2008 s-a înfiinţat ASAT – Asociaţia de Susţinere a Agriculturii Ţărăneşti. Rolul său este de a promova agricultura susţinută de comunitate şi avem detalii despre acest program mai jos.
La bază stau principiile agriculturii ecologice, conservarea biodiversităţii, dar şi promovarea echităţii sociale. ASAT este o modalitate ca fermierii locali şi consumatorii responsabili să se conecteze. Asta implică un parteneriat cu Asociaţia, un angajament ce implică punerea la dispoziţie a recoltei de pe o suprafaţă cultivată în mod echitabil şi transparent. Este un efort de coeziune socială, în care cetăţenii care ţin o cultură agricolă îşi pot distribui marfa spre consumatorii care vor să mănânce sănătos, local, organic.
ASAT a susţinut 20 de producători de legume până acum şi a mediat peste 2000 de contracte directe între consumatori şi micii producători locali. Există şi un aspect de consiliere şi susţinere (peste 1000 de persoane au beneficiat de el), dar şi sfaturi legate de planificare financiară, abilităţi de comunicare, practici de agricultură tradiţională şi altele de gen. Sunt promovate seminţele tradiţionale, cu minim 30% dintre seminţele folosite de producătorii ASAT fiind de acest tip.
În 2020 există parteneriate ASAT la Bucureşti, Timişoara, Sibiu şi Odorheiu Secuiesc. Totul este realizat în cadrul proiectului proiectului Trade Fair, Live Fair, implementat în 18 ţări din Europa, cu co-finanţare din partea Uniunii Europene, în perioada 2017-2021. Pe lângă latura conexiunii directe între consumator şi fermier, ar fi util şi un segment de „farm to table”, cu restaurante locale care să îşi ia ingredientele de la ferme din zonă. După ce trece pandemia evident…