Bomboanele Mozart salvate de la faliment de un producător din România

0
4072

Pe final de an 2021 apărea vestea că brandul de bomboane Mozart din Austria era în prag de faliment. De fapt e vorba despre producătorul austriac de dulciuri Salzburg Schokolade, care îşi ceruse insolvenţa, punând în pericol apreciatul brand de bomboane de ciocolată cu fistic. Vestea zilei e că firma ar putea primi un balon de oxigen din România.

KEX Confectionery, cel mai mare producător de ciocolată din România va prelua bomboanele Mozart. Această companie este înregistrată la Bucureşti de către grupul austriac Julius Meinl şi are în portoofliu brandurile Kandia, Heidi, Măgura, Autentic ROM, dar şi Făgăraş. Va integra şi firma Salzburg Schokolade, producătorul bomboanelor Mozart pe viitor. Tranzacţia a fost estimată la 22 milioane de euro, conform celor de la Profit.ro.

Salzburg Schokolade a fost afectată de pandemie, asemenea multor alte companii şi segmente de business. De ce? Deoarece a scăzut mult numărul de turişti din Austria, care cumpărau aceste bomboane, dar şi numărul de evenimente a fost redus, iar cofetăriile din marile oraşe austriece s-au închis. Au crescut şi costurile materiilor prime şi ale energiei, salariile şi preţurile ambalajelor. Nu mai vorbim despre criza globală de cacao, care ţine de câţiva ani deja, cuplată cu criza de fistic, al cărui preţ a explodat în ultimul deceniu, el devenind foarte rar.

O tranzacţie similară se petrecerea în 2013, atunci când tot KEX prelua producătorul de bezele Niemetz, care era tot în prag de faliment. Povestea a fost una de succes, compania fiind extinsă şi având 160 de angajaţi, dar şi producând 67 de milioane de bomboane.