Care sunt noile reguli pentru funcţionarea restaurantelor din România

0
2968

După ce reprezentanţii HoReCa şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la închiderea restaurantelor şi barurilor din România, autorităţile au revenit asupra deciziei. Aflăm pe 14 octombrie că acum pot funcţiona restaurantele, dar la capacitate limitată, după o întrunire a Premierului cu asociaţia HORA. Detalii aveţi mai jos.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis că restaurantele pot funcţiona la interior, fără a depăşi 50% din capacitate, în judeţele sau localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor de Covid-19 este mai mică sau egală cu 1.5/1000 locuitori. Acolo unde indicele este mai mare de 1.5 şi mai mic de 3/1000 locuitori restaurantele pot funcţiona la interior, dar doar la capacitate de 30%. Unde se depăşeşte pragul de 3/1000 locuitori este interzisă funcţionarea restaurantelor la interior. Bucureştiul spre exemplu intră în această categorie de câteva zile.

Intervalul orar este pe hârtie 06:00-23:00 pentru restaurantele de mai sus, dar aici apare o problemă. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron tocmai a impus un lockdown nocturn în Hexagon şi în general România a copiat ce a făcut Franţa pe durata pandemiei. E posibil ca şi la noi zonele afectate serios de Covid să treacă la o stare de urgenţă nocturnă, cu limitări între orele 21:00 şi 06:00, ceea ce automat ar tăia din programul restaurantelor. Revenind totuşi la noi, restaurantele pot opera, dacă produc preparate alimentare şi băuturi alcoolice pentru livrări, sau care nu se consuma în spaţiile respective.

Se poate de asemenea utiliza terasa sau scaunele puse în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minim 2 metri între mase şi participarea a maxim 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară. Asta înseamnă meniuri dezinfectate sau disponibile drept QR code, luarea datelor mesenilor, dezinfectant la intrare, plus trasee speciale de mers la baie/bar.

CNSU a interzis şi deschiderea de cluburi, dar şi orice tip de evenimente private: nunţi, botezuri, mese festive, atât în spaţii deschise, cât şi închise.