Cea mai veche cafenea din lume a împlinit 300 de ani; Iată povestea lu Caffe Florian

0
4583

Nu în fiecare zi poţi degusta o cafea la „cea mai veche cafenea din lume„. E vorba despre Caffe Florian, care a servit clienţii din Veneţia timp de 3 secole. Amplasarea sa este pitorească, fix între arcadele şi coloanele din Piaţa San Marco.

Locaţia a fost deschisă pe 29 decembrie 1720 şi se numea iniţial Alla Venezia Trionfante. Era proiectul lui Floriano Francesconi, de la care îşi trage numele actual. Cafeneaua legendară a atras nume mari de-a lungul istoriei, de la Casanova la Lord Byron, Charles Dickens, Hemingway şi Charlie Chaplin. Nici nu mai vorbim de sute de politicieni, actori de la Hollywood şi muzicieni sau scriitori. Arta de la interior aminteşte de o catedrală şi poartă în special amprenta artiştilor din secolul 19.

În special Goldoni s-a remarcat prin stilul său reflectat în decor. La aniversarea de 200 de ani a fost deschisă o nouă zonă decorată în stil Art Nouveau. Şi acum am ajuns şi la aspectul trist: inundaţiile catastrofale ale Veneţiei din 2019 au afectat grav cafeneaua, dar proprietarii au făcut tot posibilul să o restaureze. În meniu se află şi îngheţată, ceaiuri, siropuri, cocktailuri, vinuri, lichioruri, ciocolată caldă, whisky, dar şi produse de patiserie, macarons şi scones britanice. Au şi un Quiche bolognez cu papardelle, ragu, parmezan şi sos bechamel, care sună divin. Cam orice costă în jur de 20 de euro din ce văd.

În mod inedit tot în Italia se află şi a doua cea mai veche cafenea din lume, de această dată în Roma: Cafe Greco. Era înfiinţată în 1760. Atenţie şi la controverse! Francezii se laudă cu o cafenea mai veche, deschisă în 1686, dar Cafe le Procope trişează, fiind şi restaurant.