Am auzit noi de burgeri vegetarieni şi vegani, dar de burgeri scoşi la imprimantă 3D… nu prea. Acesta pare să fie trendul anului 2020, iar lanţul israelian de restaurante BBB are deja un parteneriat cu compania de imprimat 3D „carne vegană” SavorEat. Burgus Burger Bar colaborează cu acest startup pentru a produce hamburgeri scoşi la imprimantă.
Aceştia vor fi disponibili în restaurante printr-un program pilot desfăşurat la mijlocul anului 2021. SavorEat a elaborat o maşinărie care poate imprima instant un burger vegan care conţine proteine bazate pe plante, grăsimi, arome şi celuloză. Aceasta este o fibră care poate fi manipulată sub formă a diferite texturi, inclusiv cea de muşchi de de vită sau grăsime. Maşinăria foloseşte lumina infraroşie pentru a găti burgerul pe măsură ce este „imprimat”.
Un „cartuş de imprimantă” care conţine proteine, arome şi celuloză va fi cheia acestui preparat. Dacă totul merge bine, acest procedeu ar fi mult mai rapid decât clasica pregătire de hamburger pe grătar şi asamblarea sa în bucătărie, cu chifle, verdeaţă, brânză şi sosuri. În aprilie 2018 startupul declara că este la doar 18-24 de luni distanţă de a îşi aduce produsul pe piaţă. La acea vreme imprimanta avea nevoie de 10 minute pentru a „scoate” un singur burger, dar acum se lucrează la un procedeu de 3 minute.
Între timp startupul din Barcelona NovaMeat a lansat prima variantă de friptură imprimată 3D pe care o vedeţi mai sus. File-ul din plante imită perfect textura cărnii. În spatele acestui proiect se află Giuseppe Scionti, care afirmă că a descoperit cum să facă bio hacking pentru structura cărnii, în vreme ce lucra în domeniul ingineriei ţesuturilor timp de un deceniu.